Kiosztották a 2017-es Gramofon-díjakat

December 8-án, a Duna Palota Színháztermében megrendezett ünnepi hangversenyen immár 17. alkalommal hirdette ki az elmúlt év legkiválóbb lemezfelvételeit a díj alapítója, Retkes Attila.

A Gramofon-díj az első, Magyarországon alapított, kifejezetten szakmai – tehát nem állami vagy kereskedelmi-üzleti jellegű – elismerés. A Gramofon szerkesztősége és kiadója a díjjal a klasszikus zene, a jazz és a nép-, illetve világzene legkiválóbb lemezprodukcióit kívánja elismerni, kizárólag a művészi minőség és a felvételtechnikai megvalósítás színvonala szerint. A 2017-ben megújított struktúra szerint a Gramofon-díjat azon hanglemez- és DVD-produkciók érdemlik ki, melyeket a Gramofon – Klasszikus és Jazz folyóirat szakkritikusai az adott évben publikált recenzióikban a „remekmű” kategóriába soroltak.

„Az év magyar klasszikus zenei hanglemeze” kategóriában a következő hat lemezfelvétel nyerte el a díjat:

Boldoczki Gábor, Sinfonietta Cracovia és Jurek DybalOriental Trumpet Concertos. Sony Classical, 88985361092;

Budapesti Fesztiválzenekar, A Cseh Filharmónia Énekkara, Fischer Iván – Csajkovszkij: VI. szimfónia, Borogyin: Polovec-táncok. Channel Classics – Karsay és Társa, CCS SA 37016;

Budapesti Fesztiválzenekar, Gerhild Romberger, Bajor Rádiókórus, Fischer Iván – Mahler: III. szimfónia. Channel Classics – Karsay és Társa, CCS SA 38817;

Kelemen Barnabás, Kocsis Zoltán – Hommage à Fritz Kreisler. BMC Records – MG Records, BMC CD 250;

Rohmann Imre, Rohmann Ditta – Bartók, Debussy, Defalla és Ravel művei. Hungaroton, HCD 32793;

Várdai István – J. S. Bach: Csellószvitek. Brilliant Classics – Karsay és Társa, 95392.

„Az év külföldi klasszikus zenei hanglemeze” kategóriában díjazott lett Aleksander Dębicz és Marcin Zdunik Bach Stories című felvétele (Warner Classics – Magneoton, 01902 958401), Grigorij Szokolov, Trevor Pinnock, Yan Pascal Tortelier, illetve a Mahler Kamarazenekar és a BBC Filharmonikus Zenekar lemeze Mozart A-dúr zongoraversenyével és Rachmanyinov III. zongoraversenyével (Deutsche Grammophon – Universal, 4797015), Julia Lezsnyeva, Mihail Antonyenko és a Concerto Köln Graun-operaáriákat tartalmazó felvétele (Decca – Universal, 4831518), valamint a Sol Gabetta Live, a csellóművésznő, a Berlini Filharmonikusok, Sir Simon Rattle és Krzysztof Urbański szereplésével (Sony Classical, 88985350792).

„Az év magyar jazzlemeze” kategória díját három felvétel nyerte el: a Bacsó Kristóf Triad & Lionel Loueke Pannon Blue című lemeze (BMC Records – MG Records, BMC CD 232), Lukács Miklós Larry Grenadier-vel és Eric Harlanddal készített, Cimbalom Unlimited című produkciója (BMC Records – MG Records, BMC CD 244), valamint a Tóth Viktor Tercett és Gareth Williams But Inside című albuma (Fonó, FA 396-2).

Joshua Redman és Brad Mehldau Nearness (Nonesuch – Magneoton, 555845), illetve a Vijay Iyer Sextet Far From Over című felvétele (ECM Records – Hangvető, 2581 5767386) kapta az idei Gramofon-díjat „Az év külföldi jazzlemeze” kategóriában, a DVD-produkciók közül pedig a Zürichi Operaház és Fabio Luisi két, nemzetközi sztárénekeseket felvonultató felvételét díjazták Bellini I Capuleti e i Montecchi című operájáról (Accentus Music – Mevex, ACC20353), illetve Berg Wozzeckjéről (Accentus Music – Mevex, ACC20363).