Klubestek, tematikus napok a Fonóban

A táncházakat ugyan elnapolták és a maszkviselés is kötelező a Fonóban, de a koncerteket változatlanul megtartják, a programok pedig klubestekkel, tematikus napokkal bővültek. Megalapították a Fonó Szerda Klubot, folytatódnak a FolkEmbassy klubestek, továbbra is remek nép- és világzenei koncertekkel, lemezbemutatókkal készülnek a Sztregova utcában, a 25 éves Fonóban. 

A Novan Experiment havi rendszerességű, improvizáción alapuló zenei koncertsorozatának következő estjével indul az október a Fonóban 1-jén. Az sorozat állandó házigazdája a Mörk zenekar billentyűse, ifj. Novai Gábor (Novan). Minden hónapban vendégként érkezik 2 előadó a magyar jazz, népzenei, elektronikus vagy könnyűzenei életből, akikkel egy kötetlen jellegű zenei párbeszéd alakul ki a színpadon. Minden fellépőtől külön kérés, hogy hozzon magával valamit, ami épp a legjobban foglalkoztatja; legyen az egy szokatlan hangszer, vagy egy olyan zenei ötlet, amit eddig még nem tárt nyilvánosság elé. Az eredmény minden alkalommal egy eklektikus, szokatlan zenei élmény, melyben egyedi, inspiráló "on-the-spot" kompozíciók születnek. az októberi 1-jei felállás: Dávid Szegő (Santa Diver): ütni valók, Árpád Kiss (Tölcséres): fújni valók, Gabor Novan (Mörk): billenteni valók. A belépés ingyenes!

Vendégük lesz október 2-án a Barabás Lőrinc Quartet és a Jónás Vera Experiment. Az unikális trombitás popos jazzvilága izgalmas instrumentális zene elektronikus fűszerezéssel, sajátos zenei irány, remek improvizációkkal, amiben nem fognak csalódni az érdeklődők! Jónás Vera énekes-dalszerző finomságát és vadságát egyaránt elhozza a házba. Az Experiment felállással, Várnai Szilvia Sziló zongorajátékával kiegészülve azt a műsort játsszák most, amit tavasszal közönség nélkül rögzítettek az A38 hajón az MR2 Akusztik sorozatban.

 

Október 3-án Nyárádmenti és Udvarhelyszéki Napot tartanak a Magos Együttessel. Bár a program kicsit átalakult a járványügyi szabályozások miatt, így is érdemes lesz ellátogatni szombaton a Fonóba. 15.00 órától hangszeres népzenei kurzuson vehetnek részt az érdeklődők, majd 19.00 órától Pávai István tart előadást, végül a Magos együttes év vendégeinek színpadi műsora zárja a napot. 

A Táncháztalálkozó 2020 Országszerte a Fonót is betölti! Délelőtt 10.00-től gyermekprogramokkal, családi népzenei koncertekkel, interaktív előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal, majd 16.00-tól a Tokos zenekar 18.00-tól az Ordasok lépnek fel 20.00-tól pedig egy egyszeri és megismételhetetlen óriásformáció, beszédes nevén a Tizenkét banda koncertjével koronázzák meg a napot! Közreműködnek: Csoóri Sándor, Halmos Attila, Hrúz Dénes, Hrúz Szabolcs, Koncz Gergely, Major Levente, Pál István „Szalonna”, Porteleki László, Vizeli Balázs (hegedű), Herczku Ágnes, Szél Gábor (ének), Nagy Zsolt, Szász József, Árendás Péter (brácsa, kontra), Mohácsy Albert (kisbőgő, nagybőgő, cselló), Balogh Kálmán (cimbalom), Bobár Zoltán (harmonika)

Hétfőn és kedden folytatódnak a Fonó Session kötetlen örömzenélős körei, bárki csatlakozhat ahhoz a csapathoz, amibe képességei, hangszere és kedve hívja: moldvai, vonós, padkaporos-tekerős, gyimesi és újdonságként citerás örömzene session is várja a csatlakozókat! A belépés a session-ökre ingyenes!

A keddi tánctanítás és a szerdai táncház bizonytalan ideig szünetel, helyette Fonó Szerda Klub koncertjeire kerül sor, így október 7-én a Juhász Réka és a Békás Banda muzsikál!

A Lámpaláng akusztikus triója is fellép a Kamaracsütörtök sorozatban, október 8-án. Zenéjüket vers-zene-ként definiálják, mivel magyar nyelvű dalaik szövegét kortárs költők verseiből és költők kortárs gondolataiból merítik. Ugyan a vers-alapú muzsikát sokan teszik be az irodalmi és színházi zene kategóriába, ők a megzenésített versek világán belül egy különleges, vagány ízt képviselnek, így zenéjük nemcsak az irodalomszerető emberek körében állja meg a helyét, hanem bármelyik könnyűzenét befogadó színpadon, fesztiválon, eseményen. 2019 tavaszán elnyerték a József Attila Vers-Dal Fesztivál ,,Legjobb versmegzenésítő” díját. Első lemezük, Rejtettelek sokáig... címmel 2020 februárjában jelent meg. A belépés ingyenes! 

A Berka táncház is klubestté alakult. Nem marad el viszont a remek muzsika, moldvai dallamok és beszélgetések sem!

Október 10-én Herczku Ági és a Banda ad koncertet a házban. A Herczku-Parov szerzőpáros megkerülhetetlenek a műfajban, az elmúlt évek közös lemeztermései egytől a legnagyobb hazai és nemzetközi sikereket hozták. Legújabb lemezük KAMARA címmel jelent meg a Fonónál, ennek kincseskamrájából válogatnak a koncerten. 

Október második felében fellép a Dalinda és a Babra 16-án, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, valamint a Terra Profonda 17-én, a Fonó Szerda Klubban a PásztorHóra és a Bajkó zenekar muzsikálnak, jön a Jü és a Bujdosó Trió, folytatódnak a Berka Klubestek és a Folkembassy Klubestek is! Október végén pedig két lemezbemutató koncertre kerül sor: 30-án a Poklade, majd 31-én az Ötödik Évszak lemezbemutató koncertje tölti be a házat.