Kocsis Zoltánról nevezi el próbatermét a Pannon Fiharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok tíz évvel ezelőtti megújulását követően Kocsis Zoltán állandó vendégkarmesterként, mentorként segítette a zenekar munkáját. A pécsi székhelyű együttes próbatermét az egy éve elhunyt művészről nevezi el, így tisztelegve emléke előtt.

A Pannon Filharmonikusok a megújulásától számítva több mint egy évtizeden keresztül élvezhette Kocsis Zoltán szakmai mentori támogatását. Az állandó vendégkarmesterként minden évadban fellépő dirigens koncertjei teltházat vonzottak, az utolsó, zongoraművészként adott koncertjére sorban állt a közönség a jegyekért. A zenekar művészei, bár nehéz próbaperiódusokat tudhattak mindig maguk mögött, tisztelettel csodálták a művész zenei intellektusát, zeneiségét és fáradhatatlanságát. A rendkívül intenzív és tartalmas közös munkák emlékére, a tisztelet jeleként 2017. november 9-én a Pannon Filharmonikusok Pécs Megyei Jogú Város vezetőivel egyetértésben Kocsis Zoltánról nevezi el zenekari próbatermét. Az ünnepélyes teremavatásra 2017. november 9-én délután 18.00 órakor kerül sor dr. Páva Zsolt polgármester jelenlétében.​

Kocsis Zoltán

A tavaly elhunyt Kocsis Zoltánról szóló megemlékezésekben a legtöbben úgy fogalmaztak, hogy „űrt hagyott maga után”. Személye valóban pótolhatatlan veszteség, zseniális tehetsége és elkötelezettsége egyedülálló volt a magyar zenei életben.  Az űr ablakot nyithat a zene világára, hiszen Kocsis Zoltán muzikalitása, zenei tudása, preferenciái mindannyiunk számára iránymutatásként szolgálhatnak az egyetemes zene megismerésére. A 2017/2018-as évadban három hangverseny műsorát a Kocsis Zoltán legkedvesebb zeneszerzőinek műveiből állította össze az együttes, így kerülnek műsorra Beethoven, Rahmanyinov, Richard Strauss, Kurtág György, J. S. Bach és természetesen Bartók Béla darabjai. Richard Strauss műveinek premierjét, Rahmanyinov  magyarországi ismertségét, Bartók Béla újraértelmezését és Kurtág György alkotásainak számos bemutatóját Kocsis Zoltánnak köszönhetjük. A koncerteken kiváló karmesterek és szólisták garantálják, hogy a zeneirodalom e remekei a Kodály Központban úgy szólaljanak meg, hogy a résztvevők érezzék, valóban a komolyzene legjavából kaptak ízelítőt. A sorozatot a Nemzeti Kulturális Alap és az EMMI támogatja. 

Az első, november 9-ei koncerten, mely „A fiú” címet viseli, Kocsis Zoltán fia, Kocsis Krisztián lesz a szólista, Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmester vezényel majd.  A második, „A mentor” című hangverseny 2018. március 8-án lesz, Palojtay János zongorázik a Vajda Gergely vezényelte együttes élén, a sorozat zárókoncertjét 2018. április 12-én pedig Hamar Zsolt vezényletével Ránki Dezső adja majd, ennek címe „A barát”.

A koncertekre szólójegyek vásárlása mellett kedvezményes jegycsomag is elérhető, mellyel mindhárom hangverseny kedvező áron tekinthető meg. A jegycsomag november 9-ig vásárolható online és a Kodály Központ jegypénztárában.