Magyar sikerek a Vokal Total a capella versenyen

Taroltak a magyar résztvevők a 2018. július 16. és 20. között, Grazban rendezett nemzetközi énekegyüttes-versenyen: WindSingers és Voice Drops is több díjat és elismerést nyert el.

A Vokal Total a capella versenyt 1999-ben egy nagyobb kórusfesztivál részeként hívták életre, 2001-től kezdve már a verseny köré szerveződik a rendezvény. A versenyen legfeljebb 12 főt számláló kórusok mérettethetik meg magukat négy kategóriában, a pop, a jazz, a klasszikus és „comedy” műfajban éneklő együttesek mellett beatboxosok is indulhatnak, természetesen külön kategóriában. A rangos nemzetközi zsűri nem csak a legjobbak kiválasztásán dolgozott, a zsűritagok minden résztvevőnek pontos visszajelzést adtak és workshopokat is tartottak a fiatal énekeseknek. A versenyt azok is figyelemmel követhették, akik ez idő tájt nem tudtak Grazba utazni, hiszen minden fordulót élőben, online is közvetítettek.

WindSingers (fotó: Stefan Lozar)

A Vokal Total idei kiadásán két hazánkban jól ismert magyar énekegyüttes indult jazz kategóriában, mindkét csapat nagyszerű eredménnyel zárt. A WindSingers együttes arany diplomát kapott, és elnyerte a kategória második helyezését, Take five című daluk a legjobb hangszerelés és legjobb előadás különdíját érdemelte ki, a Voice Drops együttes ezüst diplomával, a kategória harmadik helyén végzett.

A WindSingers acappella együttes 2011-es alakulása óta több tucat koncert és fesztivál rendszeres vendége mind a hazai, mind a külföldi színpadokon. A csapat sokszínű jazz és pop repertoárja egyedi hangzású saját szerzeményeket és feldolgozásokat tartalmaz, tele humorral, jókedvvel és meglepetésekkel. A magyar acappella meghatározó alakjaként, a WindSingers a hazai kultúresemények mellett megjárta már Belgrádot, Pozsonyt, Bukarestet és Erdélyt, illetve megmutatta magát a grazi Vokal Total nemzetközi acappella versenyen, ahol pop és jazz kategóriában is ezüst diplomát szerzett. Az együttes 2014 őszén nyert a Cseh Tamás Program pályázatán, így készült el első, saját számokból álló lemeze és első videoklipje. 2018 februárjában a Müpa Jazz Showcase zsűrij az első díjat ítélte nekik.

Voice Drops (fotó: Stefan Lozar)

A Voice Drops acappella együttes 2015-ben alakult Budapesten, zenei alapja a jazz, azon keresztül pedig számos egyéb műfajba is kitekint. Tagjai professzionális zenészek, komoly hazai és nemzetközi koncertélettel a hátuk mögött, akik a legkülönbözőbb forrásokból merítenek a sajátos összhangzás megformálásához. 2017 új fejezetet nyitott a formáció életében, az új tagok új zenei szemléletet is hoztak, így a klasszikus, finom jazz mellett már egyre határozottab a modern jazz, a világzene és az art pop hatása is. 2018-as repertoárjuk friss és izgalmas, teret kap benne a vokális improvizáció és beatbox, Ella Fitzgerald „hangja” mellett pedig Kurt Elling, Cecil McLorin Salvant, de Paul Simon és Chris Martin is megidézésre kerül.