Májusban Óbudán

Májusban a szokottnál kissé könnyedebb műsorral, a nyárelő hangulatát megteremetve várja közönségét az Óbudai Társaskör.

Koós János első slágere, a Micsoda nagyszerű dolog, ami 1961-ben hangzott el először, máig felderíti a hallgatót, függetlenül attól, melyik generációhoz tartozik.  A nyolcvanadik évébe lépett művész változatlan energiával, derűvel lép színpadra és ez magával ragadja a közönséget, szívesen szállnak be vele együtt az idővonatba. A fiatal oboaművész sokoldalú tehetségét hamar felismerték, a hatvanas évek svájci sztárjáról, Vico Torrianiról készült zenei paródiája után a Kamara Varietéhez szerződtették. A slágerénekes, filmszínész, parodista, szenvedélyes vitorlás és Fradi-drukker, Koós János és Kék Duna Koncert- Szalonzenekar nagy örömmel várja az Óbudai Társaskör közönségét.

Május 9-én Kiss Gy. László Liszt Ferenc-díjas tárogatóművész ad koncertet, Tárogató varázs címmel. A cím a tárogató hangjára utal, arra a varázslatos hangélményre, ami őt is nap mint nap rabul ejti. A színvilága, hajlékonysága, áradó hangja, éneklő karaktere elvarázsolja a játékost, hallgatót egyaránt. Ez az élmény ihlette a koncert első félidejét is. Népdalok, nóták, közismert olasz, francia dalok, sanzonok csendülnek fel, hol brácsa, hol harmonika vagy épp cimbalom közreműködésével.

A második félidő a bandáé és a tárogatóé. A zenekar repertoárjának kedvelt darabjai mellett új muzsikákat is hallhat közönség, például nagysajói zenét vagy a különlegeség számba menő temetési dalt New Orleansból. Koncertjeik célja, hogy ebből a sokféle muzsikából mindenki ölébe pottyanjon egy-egy kedves dallam vagy szép pillanat, amit hazavisz magával, és néhány napig emlékezik rá.

Az Accord Quartet 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából.  Első közös muzsikálásuk után, amikor a Zeneakadémia könyvtárából kikölcsönözve átjátszották Haydn vonósnégyeseit - elhatározták, hogy kvartettet alakítanak. Ennek 17 éve. Azóta a zenei élet meghatározó egyéniségeivé váltak, több száz hangversenyt adtak, illetve számos ősbemutató is fűződik nevükhöz. Magyarországi koncertjeik mellett Európa szinte minden országában felléptek. 2009-ben a nemzetközi Brahms-versenyen, Pörtschachban első díjat nyertek. 2008-ban Artisjus-díjat, 2010-ben Junior Prima Díjat kaptak. Neves zeneszerzők komponáltak nekik vonósnégyest: Fekete Gyula, Vajda János, Zombola Péter, Kákonyi Árpád, Kovács Zoltán, Berta István, továbbá Petrovics Emil, Kurt Schwertsik és John Corigliano vonósnégyeseit a szerzőkkel tanulták és játszották. A négy színes egyéniségű fiatalember a kvartettezés mellett sokféle zenei területen tevékenykedik: Mező Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének oktatója, az Óbudai Danubia Zenekar koncertmestere, a Dán Kamarazenekar tagja. Veér Csongor egykori gyerekszínész barátjával, Kárász Eszterrel az Eszterlánc zenekarban bűvöli el a gyerekeket, Kondor Péter az Operaház zenekara brácsaszólamának vezetője, Ölveti Mátyás pedig amellett, hogy a Debreceni Egyetem Zenei Tanszékének oktatója, a népszerű Szabó Balázs Bandájában csellózik és énekel. Május 11-én ők lesznek a vendégei Farkas Zoltán zenetörténész Házimuzsika sorozatának.

Szent és profán. Az előadók, Károlyi Katalin és a Szent Efrém Férfikar – akik több évtizede szakmai és baráti kapcsolatban állnak – a programban elhangzó remekműveken keresztül próbálják meg átadni zenei-emberi hitvallásukat a közönségnek, hogy minden, manapság divatos áramlat és eszmeiség dacára fontosnak tartják a szentnek és a profánnak is a létét, de a kettő különválasztását szintúgy. A Szent Péter és Pál Főplébánia-templom és a Társaskör ideális helyszínek ennek kifejtésére. Aki tehát eljön, az előbb nagyon jól elmélyülhet, netán imádkozhat, majd kiválóan mulathat és szórakozhat – a lélek és a test is felfrissülhet a május 17-ei estén, mely során elhangzanak bizánci himnuszok, a magyar népi vallásosság zenei emlékei, valamint Bartók, Jan Levoslav Bella, Debussy, Gerswhin, Haydn, Janáček, Liszt, Rachmaninov és Schubert művei.

Május 18-án a Fesztbaum Béla szerkesztette Dalok a kispipából című Seress Rezső-estre várják az érdeklődőket. A színész így vall a produkcióról: „Az előadást a 2014 novemberi társasköri bemutatója óta töretlen sikerrel játsszuk. Az esten a különös sorsú magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzőjére, Seress Rezsőre emlékezünk. Ezen az estén dalainak segítségével megidézzük ezt a jellegzetesen pesti alakot, a „füttyös muzsikust”, a „kis Seresst”, aki szinte soha nem hagyta el szeretett hetedik kerületét, és évtizedekig volt meghatározó szereplője a pesti éjszakának. Egyedi humora és keserédes melankóliája lett a védjegye, dalai fájdalmasan ismerősek. Egyszerre idézik a kort, a ’30-as, ’40-es évek mozgalmas, tragikus pillanatait, és válnak azóta is mindenkor aktuális szívüggyé, vigasztalóvá, útitárssá.

Zongorázni igazán nem tudván, fél kézzel pötyögve, rekedtes hangján adta elő számait, melyek egytől egyig igazi slágerré váltak: Csak átutazó vagyok itt a Földön, Szeressük egymást, gyerekek, Az élet egy nagy csodálatos semmi... Vendégkönyvébe dedikált az egész 20. század Toscaninitől a walesi hercegen át Louis Armstrongig. Otto Klemperer, a világhírű karmester legendás mondata Seressről: „Nem muzsikus – csak zseni.”