Mesélő muzsika a Miskolci Szimfonikusokkal

A Filharmónia Magyarország családi koncertsorozatot indít Mesélő muzsika címmel, amelynek más együttesek mellett a Miskolci Szimfonikus Zenekar is aktív résztvevője lesz.

A sorozatnak a budapesti Erkel Színház ad majd otthont, a házigazda pedig hazánk egyik legismertebb zenepedagógusa, a kórusélet egyik fontos szervezője, Lakner Tamás lesz, aki játékos elemek segítségével, fantasztikus stílusérzékkel moderálja a gyerekek nyelvére fordított komolyzenei produkciókat. A gyerekektől a kamaszokon át a szülők számára is kellemes vasárnap délelőtti kikapcsolódást kínál a sorozat.

Az első koncertet, mely a Népzene vagy komolyzene? címet viseli, a Miskolci Szimfonikus Zenekar  adja majd Cser Ádám vezényletével november 17-én délelőtt. A népdalok az adott nép beszélt nyelvének ritmusait, hangsúlyait, sebességét adják vissza, vagyis a nyelv hangjegyekké formálódik. Ezek a beszédjellegzetességek a népzenéből átkerülnek a műzenébe. A gyermekmondókáktól a balladákig játékos formában idézik fel a hatásukat a műzenére. Hangversenysorozat egész évadban, folytatódik, 2019-ben két további koncerttel várják a családosokat. Január 16-án a Magyar Állami Operaház Zenekarát vezényli Kocsár Balázs az Operaház főzeneigazgatója a Karmester-játék című előadáson. Ez a délelőttön gyakorlati úton kaphat mindenki választ a következő kérdésekre: Miért van szükség karmesterre? Hogyan irányítja a zenekart? Tudna játszani a zenekar karmester nélkül is? Neki is van hangszere? Mi az a partitúra? A programsorozat a Duna Szimfonikus Zenekar hangversenyével ér majd véget 2019. április 13-án, a Mese-zene előadás karmester Deák András lesz. A szimfonikus zenekar tolmácsolásában megjelennek majd a zenetörténet legismertebb mesefigurái. A közönség, a zenekar és a karmester ír majd mesét egy zenére.