„Minden Nyári Akadémia ünnep...” – interjú Tarjányi Tamással

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát, ahol ezúttal is magas színvonalú mesterkurzusokkal és színes programkínálattal várják a tanulni vágyó ifjú zenészeket és a közönséget is. A CSI művészeti igazgatójával, Tarjányi Tamás operaénekessel Józsa Botond készített interjút.

Józsa Botond

2017-ben vettee át Timothy Bentchtől és Füzesséryné Dudás Esztertől a Crescendo Nyári Akadémia (röviden CSI) művészeti igazgatói feladatait. Milyen új kihívások elé állítja ez az új pozíció?

A 2016-os Nyári Akadémia után kértek fel erre a feladatra, vagyis a 2017-es programok kidolgozása és megvalósítása már az én feladatom volt.

Nem kis kihívásokkal néztem szembe ebben az új pozícióban, de a kezdetektől örömmel és izgalommal álltam az újabb és újabb feladatokhoz, és Istennek hála ez a mai napig így van. Korábban az ének tanszakot koordináltam, ami szintén nem volt kevés, de mégis egésznek csak egy kis részét képezte. A mintegy 150 diák és 50 tanár munkájának, valamint a fesztivál programjainak megszervezése és kézben tartása ennél lényegesen összetettebb feladat.

Dudás Eszter (jelenleg a CSI elnöke) és Timothy Bentch (a CSI dékánja), a korábbi művészeti vezetők a kezdetektől mindenben a segítségemre vannak, és szükség esetén mindig ellátnak tanácsokkal.

CSI 2017

Mi az, amit mindenképpen szeretne megtartani a már 15 éve működő akadémiából?

Egy 15 éve működő intézmény történetében számos pozitív és persze negatív tapasztalat is van. Ezekből érdemes és kell is tanulni, akkor is, ha valaki “útközben” kapcsolódik be a munkába.

A Nyári Akadémia versenymentes, bensőséges és barátságos közegét, valamint kiváló szakmai nívóját mindenképp szeretnénk megtartani, erősíteni, hiszen a felnövekvő zenészgeneráció fejlődésének támogatása és segítése töretlenül fontos számunkra.

A változások, változtatások pedig nem pusztán az én tevékenységem eredményei, hanem közös, a vezetőséggel és a tanárokkal egyeztetett, valamint a résztvevő hallgatók véleményét is figyelembe vevő, szakmailag megalapozott döntések. A Nyári Akadémiát, mint egy folyamatosan fejlődő és a mindenkori igényekre reflektálni próbáló mesterkurzust szeretnénk frissen tartani.

Milyen újdonságokkal várják a jelentkezőket a 15. Crescendo Nyári Akadémiára? Lesznek-e új kurzusok, bővült-e a tanári kar?

Minden évben igyekszünk figyelni arra, hogy új programokkal és természetesen új tanárokkal gazdagodjon a Crescendo Nyári Akadémia. Mivel tanáraink elismert szólisták, illetve kiváló zenekarok tagjai, nem minden évben tudnak eljönni. Ezt egyfelől természetesen sajnáljuk, másrészt ez ad lehetőséget arra, hogy újabb, szintén remek tanárokat hívhassunk meg.

Idén új tanárként érkezik hozzánk többek közt Yasonuri Imamura neves lantművész, egyetemi tanár, és Uwe Schenker-Primus kitűnő baritonista, a weimari opera szólistája, illetve a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára.

A Nyári Akadémia minden évben középpontba állít egy-egy szerzőt, műfajt, korszakot; tavaly például Monteverdi, Kodály és az orosz zene voltak a kurzusok fő témái. Idén kire, mire esett a választás?

Az idei témánk Debussy és a francia zene lesz. A fesztivál keretében több ehhez kapcsolódó programot rendezünk. Ilyen lesz például a Vive la France! címet viselő koncert, vagy a Debussyről szóló zenetörténeti előadás. Természetesen a francia zenén kívül más is lesz: szimfonikus zenekarunk Beethoven 3. (Eroica) szimfóniáját fogja előadni, illetve idén is lesz barokk és jazz koncert, valamint még számos érdekes és izgalmas hangverseny és előadás. A hamarosan nyomtatásban és online megjelenő programfüzetben minden megtalálható lesz.

Tarjányi Tamás

G: A 15. év akár jubileumnak is tekinthető. Készültök valahogy ennek a különleges alkalomnak a megünneplésére?

TT: Talán közhelynek tűnik, de minden Nyári Akadémia egy ünnep, és amíg a résztvevők többségétől is ezt a visszajelzést kapjuk, addig mindenképp érdemes megszerveznünk. Ünnep azért is, mert a Crescendo Nyári Akadémia létrejötte minden évben egy „ajándék”, mivel az anyagi háttér biztosítása nem kis feladat. Bevételeinek 80 százaléka nagylelkű adományozóktól származik: egyéni adományozóktól, továbbá világi és egyházi szervezetektől.

Természetesen a konkrét ünnepség sem fog kimaradni a programokból, a 15. születésnapról Tokaj híres boros pincesorán, a Szerelmi Pincesoron tartandó grillparti keretében emlékezünk meg - természetesen sok közös zenéléssel.

A Nyári Akadémia ének tanszakának operakurzusa minden évben kiemelten jelenik meg a mesterkurzusok közt és a fesztivál programjában is, az ifjú énekesek minden évben különleges előadásokkal örvendeztetik meg a közönséget. Lehet már tudni valamit arról, idén mivel készülnek a kurzus opera szakos résztvevői?

A repertoár összeállítása jelenleg még zajlik. Mivel a jelentkezési határidő most zárul le, eddig mindenképp érdemes volt várni, hogy tiszta képet kapjunk a jelentkezőkről. Konkrétumokat sajnos nem tudok még mondani, mivel az operajelenetek mesterkurzus programja minden esetben attól függ, milyen énekesek jelentkeztek. Arra is ügyelünk, hogy mindenki a saját repertoárját énekelje. Annyit ígérhetek, hogy minden jelentkező testre szabott, érdekes kihívások elé nézhet majd, és bízom benne, hogy a közönség idén is jól fogja magát érezni az előadáson.

A Crescendo Nyári Akadémia híres arról, hogy a magas színvonalú kurzusok mellett családias, oldott hangulatban zajlik az oktatás. Milyen programok szolgálják a közösség építését?

A Reggeli hangoló (Tune In)  mellett kiscsoportos beszélgetések alkalmával oszthatják meg gondolataikat egymással a résztvevők. Ezek az alkalmak fakultatívak, de nagy örömünkre szolgál a magas a részvételi arány. Különböző – nem zenei témájú – előadásokkal is a résztvevők feltöltődését és a pályán való boldogulását szeretnénk segíteni. A hagyományosan megrendezésre kerülő grillparti, a vagy Crescendo táncóra is remek közösségépítő alkalmak.

A Crescendo Nyári Akadémia hátterében egy keresztény mozgalom, a Crescendo International áll. A részvételnek természetesen nem feltétele a vallásosság, és a lelki programok (Reggeli hangoló, Kiscsoportos beszélgetések, Kreatív istentisztelet), ahogy korábban említettem, fakultatívak, de talán azért is vesznek sokan részt, mert ezek az alkalmak adnak lehetőséget a személyesebb kapcsolatteremtésre a résztvevők között. A barátságos légkör, a tolerancia, a versenymentesség, az a törekvés, hogy a diákok fejlődését nem hiányosságaik, hanem erősségeik hangsúlyozásával segítsük, a kiváló tanárok, érdekes programok és nem mellékesen Tokaj csodálatos városa mind hozzájárulnak a jó hangulatú, de rendkívül intenzív művészeti műhelymunkához.