Miről szól és miért különleges?

Négy könyvből álló sorozat jelent meg, melyből az ukulelefeldolgozások eljátszását, illetve készítését lehet megtanulni. Négy év munkája, hogy most magyarul elérhető, hiszen korábban még soha nem jelent meg magyar nyelvű könyv a témáról. Az első rész ingyenesen elérhető,  így kockázat nélkül dönthet minden ukulelés és ukulele iránt érdeklődő gitáros arról, hogy a másik három könyv is hasznos lehet-e számára.

Joachim László könyvsorozata alapvetően négy eljátszási technika szerint tárgyalja az ukulelefeldolgozások világát. A technikákat egy perces videó is bemutatja.  A négy könyvben összesen több, mint 50 feldolgozás található. Magyar népzene, külföldi népzene, komolyzene, gospel és a ‘20-as és ‘30-as évek slágerei közül is szerepelnek dalok a könyvekben; a feldolgozások több, mint fele magyar zene. Az ukuleletanítás sajátosan nyitott szemlélete jelenik meg a sorozatban: a kötetekből ugyanis a feldolgozásoknak nemcsak eljátszását, hanem készítését is meg lehet tanulni, így a könyvek segítségével kedvenc dalait is bárki feldolgozhatja!

Az ingyenesen elérhető első részben nyilakkal lehet lapozni, de pdf-ként ingyenesen letölthető.  A kottákat és tabulatúrákat videók egészítik majd ki, amelyeken a feldolgozások is meghallgathatóak lesznek. A videók folyamatosan készülnek és jelennek meg a https://ukulelefeldolgozasok.blog.hu/ címen és a könyvsorozat facebook-oldalán

A négy könyv a feldolgozások eljátszása mellett azok elkészítését / egyéni ízlés szerinti átdolgozását is tanítja és gyakoroltatja. Erre szolgál többek között az, hogy a sorozatban könyvenként egy vagy két feldolgozáskészítő feladat is található (mintamegoldással). Az egyes könyvek arra szintén kitérnek, hogy egy-egy dallamot milyen akkordokkal lehet kísérni. Ezt az adott szintnek és jellegnek megfelelő módon, egymásra építve tárgyalják, és harmonizációs feladatokat is adnak. Emellett segédletek és trükkök segítik rendkívül hatékonyan az egyszerűbb feldolgozások készítését.

Magas és mély G-s hangolású ukulelével is el lehet játszani a legtöbb feldolgozást, több esetben pedig két külön verzió található a különféle hangolású hangszerek számára. Az, hogy a könyvek a mély G-húros ukulelékre is figyelnek, a gitárosok számára is elérhetővé teszi az ukulelefeldolgozásokat! Mivel ugyanis a mély G-húros ukuleléken a húrok közötti hangközök azonosak a gitár négy legmagasabb húrjának hangközeivel, a feldolgozások túlnyomó többsége (egy az 5. bundra helyezett capo segítségével) akár gitáron is egy az egyben eljátszható!  

Joachim László a következőket mondja a sorozat elkészítésének hátteréről:  “2010 óta ukulelézek, és 2015-ben pedig tanítani is elkezdtem az ukulelét. (A 2020 őszi karanténidőszakban pedig ösztöndíjjal elvégeztem egy kanadai ukuleletanárképzést online, a világhírű James Hill ukulelevirtuóz és -tanár programját, a James Hill Ukulele Initiative programot.) Az elmúlt évek során az egyéni órák mellett több alkalommal tartottam csoportos ukulelézést is. Az ukuleletanítás elméleti és gyakorlati fejlődésre, valamint tanításra alkalmas anyagok kidolgozására is indított, mivel az ukulele egyre nagyobb hazai elterjedtsége ellenére magyar nyelven még interneten is elég kevés anyag érhető el ukulelére, és a kevés anyagnak is csak kis része foglalkozik magyar zenével. (Írásos, rendszerezett, kottás anyagokból pedig még a kevésnél is kevesebb létezik.) Először a saját magam számára, majd az ukuleletanítás miatt kezdtem feldolgozásokat készíteni, rendszerezni, majd ezt az anyagot fejlesztettem tovább több, mint négy év munkájával először egy, majd négy könyvvé. Szeretném meg is osztani, és ezzel segíteni, hogy Magyarországon is tovább fejlődjön az ukuleletanulás és az ukulelézés kultúrája. Emiatt is tettem ingyenesen elérhetővé az első kötetet. Mindenkinek jó ukulelézést kívánok!”