A Magyar Zeneszerzők Egyesülete zeneszerző versenyének díjazottjai

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete Kodály Zoltán születésének 135. évfordulója alkalmából pályázatot hirdetett népzenei fogantatású zeneművek komponálására. A díjazottak, Vizeli Máté, Dobos Dániel és Cservenák Ármin műveit május 10-én mutatták be.

 A pályázat célja nem a hagyományos népdalfeldolgozások irodalmának gazdagítása, sokkal inkább mai zeneszerzői nyelvezetű, a népzene által inspirált alkotások létrejöttének segítése volt. A legfeljebb 5 előadót foglalkoztató, 10 percnél nem hosszabb kompozíciókkal nevező jeligés pályázatokat korhatár nélkül nyújthatták be a zeneszerzők. Pályázni csak még bemutatásra nem került alkotásokkal lehetett.

A pályaműveket öttagú szakmai zsűri bírálta el: Beischer-Matyó Tamás, Borbély Mihály, Sáry László, Tóth Péter és a zsűri elnöke, Jeney Zoltán.

Vizeli Máté (fotó: mihoattila.hu)

A díjnyertes kompozíciókat az Artisjus Színháztermében rendezett hangversenyen mutatták be május 10-én, s az előadást hangfelvételen rögzítették.

Az első díjat a zsűri Vizeli Máté Kalotaszegi szonátájának ítélte, amelyet szerzője mutatott be. A második helyen Dobos Dániel Vale /Istenhozzád című négy népi énekesre és nagybőgőre írt kompozíciója végzett, míg a harmadik Cservenák Ármin Quintetto all’ungherese / Csángó című, klarinétra és vonósnégyesre szánt műve lett.

Vizeli Máté 1988-ban született Pécsett. Édesapja, Vizeli József és nagybátyja, Vizeli Balázs is népzenész prímás, így nem csoda, hogy öt évesen hegedülni kezdett. Alapfokú zenei tanulmányait a Nagykanizsán és Budapesten végezte, majd a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult hegedű és zeneszerzés szakon. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kertész István és Banda Ádám tanítványaként 2013-ban hegedűművész-tanári diplomát szerzett, 2015-ben népi brácsa mesterszakon tanári oklevelet szerzett Nagy Zsolt és Árendás Péter tanítványaként. 2013 szeptembere óta klasszikus hegedűt és népi vonós hangszereket tanít a Tóth Aladár Zeneiskolában. Alapító tagja a tizenegyedik éve működő, népzenét és világzenét játszó Góbé zenekarnak, valamint a hatodik éve működő, régi zenét játszó Simplicissimus Kamaraegyüttesnek. Első díjat érdemlő pályaművéről így vallott:

„A művet azért ajánlottam Kiss-B. Ádám barátomnak, mert tizenegy évvel ezelőtt felkért egy olyan hegedű szóló szonáta megírására, amely egy „Hajnali-Legényes-Csárdás-Szapora” összetételű kalotaszegi zenét ötvözne Bach szóló hegedű műveinek „Adagio-Fuga-Andante-Allegro” felépítésével. Elkészülése nem tudom, meddig váratott volna magára, ha ez a verseny most nem provokálja ki. A középre beékelődő, nagyon rövid, egy pár helyi román zenei motívumot feldolgozó, átvezető jellegű intermezzoval együtt végül öt tételes formát kapott. A többi tétel a magyar zenei anyagból használ rengeteg, pár hangos dallamrészletet, illetve helyenként utalást tesz Bach és Bartók bizonyos műveire, olykor elég nagy fokú paródiával élve. Sokszor kifejezetten nehéz technikai feladatok elé állítja a hegedűst, ugyanakkor az előadásához a kalotaszegi zene legalább alapvető ismerete is szükséges, mert bizonyos díszítések, ritmusok, sőt egyes tételek alaplüktetése sem jelölhető teljesen pontosan a kottában.”

A verseny megrendezésének indítékait Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke ismertette, majd a 20-nál több művet tartalmazó mezőnyt Jeney Zoltán értékelte.

A versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.