Négy ICMA-jelölés – a Hungaroton átütő sikere

A Hungaroton négy kiadványa került fel az International Classical Music Awards (ICMA) 2018. évi jelöltjeinek listájára. Vokális kamarazene kategóriában Baráth Emőke és Virág Emese Debussy-lemeze, Szóló hangszeres kategóriában Lajkó István világpremier Liszt-felvétele nyerte el a zsűri tetszését, míg Kamarazene kategóriában Simon Izabella és Várjon Dénes lemeze, A nagy fúga, valamint Antológia kategóriában Kocsis Zoltán emlékalbuma került az ICMA hivatalos jelöltjei közé.

Az International Classical Music Awards (ICMA) a világ vezető független hanglemez-szakmai díja, amelynek odaítélésében üzleti-kereskedelmi szempontok nem játszanak szerepet. A nemzetközi zsűri elnöke Rémy Franck, a luxemburgi Pizzicato szaklap főszerkesztője. A zsűri elnökségi tagja Retkes Attila, a Gramofon főszerkesztője, a zsűriben képviseltetik magukat még a további médiumok és szervezetek: Andante (Törökország), Crescendo (Belgium), das Orchester (Németország), Horvát Rádió és Televízió (Horvátország), MDR Kultur (Németország), Musica (Olaszország), Musical Life (Oroszország), Musik & Theater (Svájc), Opera (Nagy-Britannia), Orpheus (Oroszország), Radio 100,7 (Luxemburg), ResMusica (Franciaország), Rondo Classic (Finnország), Scherzo (Spanyolország), IMZ International Music + Media Centre (Ausztria).

Claude Debussy születésétől első dalainak felbukkanásáig jelentős változáson esett át a mélodie műfaja: a zongorakíséretes francia nyelvű dal ebben az időszakban öltött valóban művészi formát és előadási környezetükké a párizsi polgári szalonok váltak. A francia dalirodalom remekeit a nagyszerű szoprán, Baráth Emőke hangján hallhatjuk korábbi zeneakadémiai tanára, Virág Emese finom zongorakíséretével. Az albumon a két művész meggyőzően tesz hitet amellett, hogy Claude Debussy dalai éppolyan fontos részei a zeneszerző életművének, mint a napjainkban népszerűbb és sokat játszott zongora- és zenekari művei.

Világpremier felvétel a Junior Prima Díjas zongoraművész, Lajkó István albuma, aki Liszt Ferenc fő szimfonikus művének, a Faust-szimfóniának Carl Tausig-féle átiratát rögzítette a Hungarotonnál. A teljes Faust szimfónia zongorára, két kézre készült átirata – melynek kottája a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban található – nemcsak technikailag ad óriási feladatot az előadóművésznek, hanem kivételes intellektust, kutatómunkát is kívánt tőle. A Gramofone Magazine 2017 júniusi számában a lemez kiváló kritikát kapott az Editor's Choice rovatban.

„A megörökített intimitás – így jellemezhetjük ezt a különleges kamarazenei felvételt, amely egyszersmind a zeneirodalom méltatlanul ritkán játszott értékeire is felhívja a figyelmet. Schumann hat kánonikus etűdje Debussy kétzongorás átiratában csendül fel; Schubert a-moll négykezes tételében rácsodálkozhatunk a kompozíció hangnemtervének izgalmasságára. Kikerül a vonósnégyes-verzióban is népszerű c-moll fúga árnyékából Mozart g-moll fúgája – így érünk el a zenei kirándulás célpontjához, Beethoven Nagy fúgájához. A kamarazene terén is elkötelezett művészházaspár, Simon Izabella és a 2016-ban a világ 3. legkeresettebb zongoraművészévé választott Várjon Dénes elképesztően homogén játéka azt tanúsítja, hogy közös zenei elképzelésük valósul meg ebben az interpretációban.” – írta Fittler Katalin a Gramofon hasábjain.

A Zoltán Kocsis – A Tribute című kétlemezes album a 2016 novemberében elhunyt zenei géniusz zongoraművészi, kamarazenészi és karmesteri felvéteiből válogat neves előadók közreműködésével. „Ami talán egy évszázadban egyszer-kétszer ha akad, az Kocsis Zoltán muzsikusi nagysága. Ritka kincsünk van, vigyázzunk rá!” – írta 1970. március 21-én az akkor még nem egészen tizennyolc éves fiatalemberről Kroó György, a korszak mértékadó zenekritikusa. A Magyar Rádió Beethoven-versenyének megnyerésétől – fájdalmasan korai – haláláig eltelt negyvenhat és fél évben nyújtott művészi teljesítménye minden elképzelést felülmúlt, minden reményt maximálisan (és még azon is túl) beváltott. Miközben zongoraművészi karrierje itthon és külföldön kiteljesedett, karmesterként, zeneszerzőként, hangszerelőként, zenekarvezetőként, a zenei közélet elkötelezett személyiségeként is korszakos jelentőségű, maradandó életművet hozott létre. Az International Classical Music Awards díjkiosztó gálakoncertjét 2018 áprilisában Katowicében rendezik, ahol a házigazda Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekara és a díjazottak közül többen lépnek majd színpadra.