Nemzetközi Cimbalomverseny a BMC-ben

Első alkalommal rendeznek nemzetközi versenyt cimbalomművészeknek a Budapest Music Centerben augusztus 25-31. között. A cimbalmosok két kategóriában, klasszikus-kortárs zenében és nyitott stílusban (népzene, világzene, jazz) mérettetthetik meg magukat, így bizonyítva a hangszer sokoldalúságát is.

Újabb versenyt hív életre a Budapest Music Center 2019-ben, az UMZF Zeneszerzőverseny és a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny sikerei után. A BMC Nemzetközi Cimbalomverseny célja, hogy XXI. századi kontextusba helyezze az immár hivatalosan is hungarikumnak számító hangszert, inspirálja a fiatal cimbalmos generációt, lehetővé tegye új tehetségek bemutatkozását, és erősítse a nemzetközi cimbalmos közösséget. A BMC-ben 2019. augusztus 25-31. között zajló verseny megálmodója Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. Számos darab született már a képességeire komponálva, többek között Eötvös Péter Da Capo című műve.

Lukács Miklós (fotó: Raffay Zsófia)

A cimbalom stílusok és műfajok feletti univerzalitását hangsúlyozza a verseny két kategóriája: a klasszikus-kortárs kategória mellett a népzenét, jazzt és világzenét magába foglaló nyitott kategóriában is nevezhetnek bármely országból azok a fiatal művészek, akik 1974. január 1. után születtek. A jelentkezés egyben a verseny elődöntője is volt, melyhez a versenyzők egy maximum 8 perces bemutatkozó videóanyagot töltöttek fel. A középdöntőbe kategóriánként várhatóan 15, a döntőbe pedig kategóriánként 3 versenyző jut be. A Budapest Music Center a versenyzőknek gyakorlási lehetőséget, a középdöntő és döntő előtt helyszíni próbát, illetve zongorakíséretet, kamarazenei kíséretet biztosít. A Cimbalomverseny valamennyi fordulója nyilvános, augusztus 28-án és 29-án a középdöntőket, 31-én pedig a döntősök versenyét, az eredményhirdetést és a gálakoncertet hallgathatja meg a közönség.

A 18 000 euró összdíjazású megmérettetés zsűrijét a hazai cimbalomjátszás kimagasló művészegyéniségei, Szakály Ágnes, Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Szalai András alkotják, akikhez Fazekas Gergely zenetörténész és a döntőben Eötvös Péter zeneszerző, karmester csatlakozik.

A verseny ideje alatt koncerteket is rendeznek, melyek középpontjában szintén a cimbalom áll. Augusztus 27-én a Lukács Miklós Cimbiózis Trió és Cimbiózis 5tet, 28-án a Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Band feat. BRANKA ad koncertet az Opus Jazz Clubban, 29-én a cigányzenei, 30-án klasszikus-kortárs zenei koncert lesz a BMC Könyvtárában.