Népzene Székelyföldről és a Felső-Maros mentéről

Megjelent a cimbalomművész, népdalénekes P. Szabó Dániel Pázsint című lemeze a Fonó gondozásában. Az albumon Székelyföldről és a Felső-Maros mentéről származó népzene hangzik fel. 

P. Szabó Dániel cimbalomművész, népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere. 1982-ben született Székesfehérváron. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte, majd a váci zenekonzervatórium elvégzése után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzenei tanszakának népi cimbalom kurzusára, tanára Balogh Kálmán volt. A Zeneakadémia elvégzése után, 2012-ben, népi cimbalom előadóművész -  zenetanár diplomát kapott. A '90-es évek közepétől a táncházmozgalom keresett cimbalmosa, számos népzenei album közreműködője. A Gázsa zenekar tagjaként a Honvéd Táncszínház előadásainak szereplője, gyakori kísérője Berecz András (ének- és mesemondó) koncertjeinek . Tagja továbbá a Szeret zenekarnak (népzene). 2007-ben jelent meg első önálló lemeze "Egetverő" címmel.

Legfőbb célja, hogy megtalálja hangszere, a cimbalom helyét a mai zenekultúrában, megismerje lehetőségeit a különböző zenei stílusokban. 

"Hosszú évek óta formálódott már bennem ennek a korongnak a zenei anyaga. A székelyföldi muzsika még székesfehérvári tanulóéveim során magával ragadott, majd a vajdaszentiványi tánc- és zenetáborokban ért élményeim, és a helyi muzsikusokkal való személyes találkozásaim mind arra ösztönöztek, hogy a későbbiekben – zeneakadémiai éveim alatt, valamint MMA-ösztöndíjasként is – mélyebben kutassam ezt a páratlanul egyedülálló zenei világot.
Az első nagy népzenekutató nemzedék, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lajtha László és kortársaik a 20. század legelején szinte kizárólag a Székelyföldön gyűjtöttek. Az itteni archaikus dallamanyag tanulmányozása mérföldkőnek bizonyult a tudományos kutatás terén, és nagyban hozzájárult a magyar zene megreformálásához is. Úgy vélem azonban, hogy a táncházmozgalom kibontakozása óta a székely népzene háttérbe szorult. Nem titkolt szándékom tehát, hogy felfedjem ennek a területnek népzenei sokszínűségét és azt kiváló zenésztársaimmal együtt, hiteles formában tárjam a zenekedvelő közönség elé."
(Szabó Dániel)

A lemez megvásárolható a Fonó webboltjában itt »» http://webbolt.fono.hu/szabodaniel.pazsint valamint a viszonteladóknál és digitális terjesztésben is.