Oláh Krisztián kapta az Orszáczky-díjat

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete hét esztendeje – az akkor már tíz éve kiadott Istvánffy Benedek-díj párjául – létesítette a jazz illetve igényes könnyűzenei műfajokban alkotó szerzők jutalmazására az Orszáczky Miklósról elnevezett díjat.

40. életévüket még be nem töltött zeneszerzők pályázhatnak a százezer forinttal is járó elismerésre az előző évben bemutatott alkotásukkal. Az egyesület elnöksége idén egyhangúlag Oláh Krisztián Szvit kamarazenekarra és jazztrióra című kompozíciójának ítélte a díjat, amelyet Binder Károly, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökségének tagja a Magvető Kiadó székházában tartott hangversenyén november 6-án nyújtott át.

Oláh Krisztián 2015-ben – alig 19 évesen – a Montreux-i Jazz Fesztivál nemzetközi zongoraversenyén III. helyezést ért el és ugyanebben az évben Junior Príma díjat kapott. Jelenleg a Zeneakadémia jazz-tanszakán, Binder Károly növendéke. Játékában lenyűgöző technika óriási szenvedéllyel párosul. Saját zenekarával, az Oláh Krisztián Trióval nagy sikereket ért el, de tagja a Hajdú Klára Quartetnek is, ez év tavaszán Hajdú Klárával közös duólemezt adtak ki.