Őszi Fonó-évforduló, online szavazás

Ősszel ünnepli 25. születésnapját a Fonó, a járványhelyzet miatt most az online térben készülnek a jubileumi évadra. Az évforduló keretében szeretnék elismerni azokat a művészeket, zenekarokat, produkciókat is, akik meghatározták a Fonó első negyedszázadát. Elindították a Fonó25 szavazást, amelynek nevezési fázisában összesen 25 kategóriájában várják a közönség véleményét június 15-éig, melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a Fonóban. Szavazni ezen a linken lehet: http://www.fono.hu/szavazok 

A második körben a beérkezett nevezések közül lehet majd kiválasztani szavazással a legeslegjobbakat. A kategóriák győzteseit a Fonó születésnapi évadnyitója keretében, ősszel hirdetik ki.

„Az elmúlt 25 év során a Fonó igazi branddé nőtte ki magát – eredményeinket pedig legfőképp azoknak a művészeknek és zenekaroknak köszönhetjük, akik a Fonóból indultak vagy akiknek pályája rövidebb-hosszabb ideig összefonódott a miénkkel. Születésnapunk alkalmából éppen ezért nem szeretnénk az ő ünneplésükről sem megfeledkezni - őket is szeretnénk elismerni, hiszen velük együtt teljes az életünk. Éppen ezért indítunk el egy szavazást: segítsetek Ti, Kedves Közönségünk kiválasztani nekünk az elmúlt negyedszázad legjobbjait! Június 15-ig várjuk szavazataitokat 25 kategóriában. A szavazatokat összesítjük, és a válaszok alapján június végén közzéteszünk egy olyan listát, amely a kategóriánként 5-5 legnépszerűbb választást tartalmazza. Ezekből a rövidített listákból kerülnek ki szeptember elején az egyes kategóriák legjobbjai!” (fono.hu) 

Szintén az évforduló kapcsán várják azokat a Fonós emlékeket, történeteket, illetve képeket és tárgyakat fotózva, vagy szkennelve, amelyeket örömmel osztanának meg másokkal.  http://www.fono.hu/hirek/fono-25

 

„Bizonyára ezt az időszakot ti is részben valós vagy virtuális nagytakarítással, rendrakással töltitek, amikor előkerülnek olyan dolgok is, amelyeket évek vagy akár évtizedek óta őrizgettek.

Ha ezek között esetleg olyan dolgot is találtok, amely valamelyik Fonós élményetekhez kapcsolódik, kérünk Benneteket, hogy lefotózva, beszkennelve, egy e-mailhez mellékletként csatolva, a nagyobb dolgokat óriásfájlküldővel stb. stb. küldjétek el nekünk az emléket - lehet ez régi fotó, videó, valami iromány, vers, történet, levél, bármi...

Szeretettel várjuk ezeket a fono@fono.hu címen. Ezeket átnézzük, összerendezzük, és megosztjuk majd a Fonós felületeken a közönségünk minden tagjával!” – írják a honlapon.

A Fonó a járványhelyzet alatt a rendelkezdések alapján zárva tart, ebben az átmeneti időszakban különleges online tartalmakkal várják közönségüket:

Minden kedden, 19.00 órától Berecz István Örökös Aranysarkantyú-díjas táncos, a Fonó népzenei művészeti igazgatójának online szólótánckurzusához lehet csatlakozni kezdőként és haladóként egyaránt.  A videókat a Fonó udvarán, szabad téren veszik fel és teszik élőben közzé live facebook videóként, majd a Youtube-on visszanézhető anyagként. Jelenleg – igazodva az eredetileg meghirdetett táncoktatáshoz - magyarlapádi férfitáncokat lehet tanulni, ezt követően vajdakamarási (Mezőség) táncok következnek majd. Az oktatást bárki szabadon követheti, nem szükséges előzetes jelentkezés. 

Az oktatóvideók itt érhetők el egyben: 

https://www.youtube.com/watch?v=yHuBXy0xENQ&list=PLgBzo7JL8uxxONVcQJbZvQekL_1NUi6js

Csütörtökönként 19.00 órától Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője tart énekkurzust, amelyen most Maros-Küküllő menti, magyarlapádi énekeket lehet tanulni, szintén igazodva az eredeti táncanyaghoz. A kezdők és gyakorlott énekesek számára egyaránt elsajátítható dalokat először Facebook Live videóban teszik közzé, majd ezután elérhetőek, visszanézhetőek lesznek a Youtube-on. A videókat Kubinyi Julcsi  a Fonó - most teljesen üres - előterében énekli fel egy lócán ülve, megfelelő távolságot tartva a videót készítő kollégától. Az eddigi alkalmak itt érhetők el: 

https://www.youtube.com/watch?v=7ALAabiuPhc&list=PLgBzo7JL8uxwgN1I-MU7Vo01f5oX1MEU_

A Fonó munkatársai online videóinterjúkat készítenek hétről-hétre a nép- és világzenei szcéna alkotóival, azokkal a művészekkel, akik meghatározzák a Fonó arcát. Személyes, közvetlen beszélgetések ezek, amelyekből képet kaphatunk a művészek jelenlegi élethelyzeteiről, és persze sok hasznos tanácsot is kertészkedéstől a gyereknevelésen át a barkácsolásig. A Fonós karanténbeszélgetések visszanézhetők itt:

https://www.youtube.com/watch?v=9Js2m2q-FYQ&list=PLgBzo7JL8uxwfzV3f9grVgEwt-UzDHtar

A Fonó online karanténtartalmai megtalálhatók itt: http://www.fono.hu/hu/fono-online