Pásztorünnep, karácsonyi koncert, lemezbemutatók

Több különleges koncerttel, lemezbemutatóval, a pásztorság zenei és táncos hagyományait bemutató esttel, Jazz Előszilveszterrel készül a Fonó az ünnepekre, ebben az évben kivételesen online. Az események a Fonó facebook csatornáján követhetők, a felvételről sugárzott alkalmak később a Fonó YouTube csatornájára is felkerülnek. 

December 23-án 20.00 órától kerül sor a Pásztorünnepre, amely a zeneház legendás Pásztornapjainak sorába illeszkedik. A pásztorság államiságunk előtti mesterségünk, amelynek utolsó utáni képviselői még ma is terelik a jószágot, és végzik el a juhászat, gulyás- vagy csikósmesterséggel járó temérdek teendőt. A pásztorok a külső hatásoktól való elszigeteltségük miatt a magyar népi kultúra legfontosabb megőrzői, kútfői voltak. Hitviláguk, iparművészetük, muzsikájuk, énekeik, táncuk kultúránk legértékesebb részét őrzi, írásbeliségünk előtti emlékezet kel életre az ő művészetükben. A – többségében idős – pásztor mestereket idén a zeneház egészségügyi elővigyázatossági okokbl nem látja vendégül, de ennek a kulturális örökségnek, zenének,, táncoknak, énekeknek alapos ismerői és hiteles tolmácsolói álltak össze erre a különleges estére. A műsorban közreműködő zenészek: Berecz András, Agócs Gergely, ifj. Szerényi Béla, Halmos Attila és az Erdőfű zenekar, a műsorban közreműködő táncosok:
Appelshoffer János, Berecz István, Hajdú Flórián, Kádár Ignác, Kele Kristóf, Kis István, Kovács Gábor, Kovács József, Módos Máté, Szabó Szilárd, Végső Miklós. A program felvételről ingyenesen megtekinthető az esemény időpontjától a Fonó Budai Zeneház facebook oldalára kattintva.

 

Tímár Sára karácsonyi lemezbemutató koncertjére várják a képernyők elé a közönséget december 26-án 20.00 órától. Tímár Sára generációjának egyedi hangú, kísérletező kedvű énekese 2011-ben nyerte el a Junior Príma Díjat magyar népművészet és közművelődés kategóriában. A Sebő együttes tagjaként került kapcsolatba az énekelt versek világával, a népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda énekegyüttes alkotó alapítójaként keresi. Idén adventben jelent meg legújabb karácsonyi kislemeze, ami a Feljött immár az a csillag címet viseli. Ezt szeretve létrehozott különleges zenei anyagot mutatja be a Fonó színpadán. „Feljött immár az a csillag, keljenek fel kik alusznak! – Csendül fel gyönyörű karácsonyi énekünkben ez a mondat. Az esztendő jeles napjai keretet adhatnak életünknek, rátekinthetünk arra, hol is tartunk a szeretetté válás útján. Ebben a rendben kitüntetett helyen szerepel az év vége, amely mindig egyfajta belső összegzést, lezárást, várakozást, és újrakezdést jelent számomra.” – vallja az énekesnő. A koncert felvételről a Fonó Budai Zeneház facebook oldalára kattintva ingyenesen megtekinthető az esemény időpontjában ill. utána. 

Élőben ad online koncertet a Góbé zenekar december 27-én 20.00-tól Tértágító fusion folk a Kárpát-medencéből címmel. A zenekar eddigi 13 éve alatt az egész Kárpát-medencét és fél Európát bejárta, és több, mint ezer koncertje során szinte minden olyan hazai könnyűzenei platformon szerepelt, ahol a világzene teret kap. A fesztiválok és klubok világán kívül új szcénákat is szívesen fedeztek fel: színház, cirkusz, táncszínház, filmzene. Koncertjeiken – legyen az bárhol az országban – korszakok, stílusok, ízlések találkoznak, tömegek éneklik dalaikat, perdülnek táncra. Az élő streaming jegyvásárlás után a jegy.hu felültén lesz megtekinthető és visszanézhető aznap este éjfélig. Jegyek itt kaphatók: https://online-fono.jegy.hu/#/event/fono-online-gobe-elo-streamkoncert/7dcdc8e8-5afc-4724-b9d4-d3003ff5ba6c

December 30-án 20.00 órától a Jazz Előszilveszter keretében egy, ingyenesen követhető koncertre kerül sor a Borbély-Gáspár-Horváth trióval a Fonó online felületén. A Kossuth-díjas szaxofonos, és más fúvós hangszerek mestere, Borbély Mihály már több alkalommal csatlakozott a Gáspár Károly Trióhoz vendégművészként, most azonban a Fonó színpadán első alkalommal ad koncertet az erre az eseményre összeállt Borbély Mihály 8szaxofon, tárogató) – Gáspár Károly (zongora) – Horváth Balázs (bőgő) trió. Borbély Mihály „Gyere hozzám estére” című kompozíciója, és Gáspár Károly „Medicinal Spring”-je mellett az egyik legismertebb jazz standard, a „Stella by Starlight” (Victor Young) csendül fel előadásukban. A koncert felvételről a  Fonó Budai Zeneház facebook oldalára kattintva ingyenesen megtekinthető az esemény időpontjában ill. utána. 

November végén jelent meg az Arató zenekar Vízmelléki prímások című hiánypótló albuma, amelynek lemezbemutató koncertjére január 2-án 20.00 órakor kerül sor online. „Dumnezeu”, „Leves”, „Cilika”, „Csángáló”, „Mutis”. Ezeket a ragadványneveket, a Szászcsávási zenekar világot járt tagjait már a legifjabb amatőr táncházasok is ismerik, ráadásul a csávásiakról megszámlálhatatlan eredeti és revival felvétel készült már. A Vízmelléken (Kis-Küküllő mente) azonban akadtak még más értékes és egyedi hangzásvilágú muzsikusok, akik kevéssé ismertek. Az Arató zenekar prímása, Tóth Luca Réka a lemez megálmodásakor olyan periférián lévő prímások, mint a héderfáji Káló „Cuppa” József, a bonyhai Bolha Zoltán, a vámosgálfalvi Fagyula János „Gyurica” és az ádámosi Kozák József „Ţăr” dallamati és játékstílusát szerette volna megmutatni. Reméljük, egy pár pillanatra meg tudtuk idézni a Vízmellék (Kis- Küküllő mente) egykori hangzásvilágát, és talán elértük azt is, hogy – a csávásiak érdemeit nem elvitatva – ismerősen csengjenek ezek a nevek is: „Cuppa”, „Bolha”, „Gyurica”, „Ţăr”. (Sándor István). A koncert felvételről a Fonó Budai Zeneház facebook oldala – ra kattintva ingyenesen megtekinthető az esemény időpontjában ill. utána. 

A Pásztorünnep, Tímár Sára lemezbemutató koncertje és az Arató zenekar lemezbemutatója a Hagyományok Háza támogatásával valósul meg.

További információ a Fonó weboldalán és facebook oldalán.