Piazzolla 100


Száz éve született a tangó királya, Astor Piazzolla. 2021. március 10-én este az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje ünnepli a mestert. Az est szólistája Kirill Troussov hegedűművész lesz, akinek játékát a sajtó egybehangzó véleménye szerint „lenyűgöző elegancia, kifogástalan technika, kivételes zenei érzékenység és a hangzás tökéletes szépsége" jellemzi. A hangversenyt, amelyen A. Ginastera- és A. Piazzolla-darabok hangzanak fel, online közvetítik a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központból. 

Troussov és az Anima Musicae több ízben játszotta együtt Piazzolla művét, többek között a lipcsei Gewandhaus és a berlini Philharmonie termében. A koncert ingyenes élő közvetítéssel a Filharmónia Magyarország csatornáin érhető el.

Astor Piazzolla nyolcévesen, egy apjától kapott használt harmonikán kezdett zenélni, majd a magyar származású Wilder Béla oktatta klasszikus zenére. Megismerkedett az argentin tangó mesterével, Carlos Gardellel is, aki turnéra hívta zenekarával. A szigorú apa azonban nem engedte el fiát, de ezzel életét mentette meg: ugyanis a repülőgép lezuhant. A család 1937-ben hazatelepült, Piazzolla Argentínában bárokban és klubokban lépett fel. Komolyzenei tanulmányait Alberto Ginasteránál folytatta, aki megismertette a kortárs zenével (Bartók, Stravinsky, Ravel). Párizsi ösztöndíjat nyert a legendás zenepedagógus, Nadia Boulanger osztályába, aki ezt tanácsolta neki zenei előéletéről, a bárok és harmonika világáról: "az igazi Piazzolla ott van, sose hagyd el"

Piazzolla visszatért a tangóhoz, darabjait eleinte vonós zenekarral adta elő, közben ő maga állva, egyik lábát székre helyezve harmonikázott. Ő volt a tangó vitathatatlanul legnagyobb alakja, aki a műfajt átemelte a hangversenytermekbe.