Rangos zongoraverseny - magyar zsűritaggal

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a 80. évfordulóját ünneplő párizsi Long Thibaud Zongoraverseny zsűritagjai közé kapott meghívást. Bár a közönség számára a zongoraművészeknek rendezett versenyek legtöbbször láthatatlanok, szakmai körökben ezek határozzák meg egy-egy fiatal művész pályáját és lehetőségeit. A rangos nemzetközi zongoraversenyekre figyel az egész világ Bécstől New Yorkon át Tokióig, és az itt elért eredmény további lehetőségeket nyit meg a fiatal művészek számára a nemzetközi koncertéletben. Természetesen a versenyeknek első sorban a zsűri összetétele ad rangot. 

A párizsi Long Thibaud Zongoraverseny igen patinás, megnyitóját Macron elnök szavai kísérték. A több mint 80 ezer euró összdíjazású versenyen összesen hat helyezést osztanak  ki, köztük van olyan díj, amelyet II. Albert monacói herceg ajánlott fel. A pénzdíj mellett további díjakat is kaphatnak a nyertesek, így a Rotary Club közönségdíját például, illetve számos fesztiválon fellépési lehetőséget, vagy lemezkiadást. A verseny partnerei többek között a Francia Televízió, a francia állam egyes minisztériumai, a Michelin cég, a Rotary Club, vagy a Goldman Sachs. 

 

(Balázs János - fotó: Emmer László)

A Long Thibaud Zongoraverseny 11 tagú zsűrijébe Balázs János több évtized óta egyedüli magyarként kapott meghívást, és látta el feladatát a verseny kezdetétől egészen november 12-éig, a zongoraverseny zárónapjáig. A zsűritagok között szerepelt az argentin Bruno Leonardo Gerber, a japán Momo Kodama, vagy a francia Marc Laforet is. 

A versenyfelhívásra a világ minden tájáról jelentkeztek, a kötelezően játszandó darabok közé tartozik például egy Chopin-, Debussy- vagy Ravel-, Poulenc-, Rameau- vagy Couperin-darab. A szóló zongorára írt művek mellett zongoraversenyeket is játszottak a résztvevők. 

A versenyről bővebben itt »» https://www.long-thibaud.org/en/

A pontos versenyprogram itt érhető el »» 

https://www.long-thibaud.org/wp-content/uploads/2022/11/programme-concours-4.pd