Sanzon-esttől a citeráig és a kobozig

Bár a Fonó kapui zárva, izgalmas fúziós művésztalálkozásoknak ad otthont a zeneház áprilisban is, amelyeket minden szerdán és szombaton láthat-hallhat a közönség az online térben. Rögtön két egymástól merőben eltérő stílusú esttel indul a hónap, az egyik a városi, kávéházi szórakoztatózene és sanzonok világába röpít el egy évszázadot, a másik a kobzás irodalom több évszázados történetéből válogat időben és térben. Közös bennük, hogy virtuóz előadók veszik kezükbe a hangszert, akik zsigeri szinten művelik az adott stílust és mindkét koncert ingyenesen követhető a Fonó online felületein. 

Április 3-án 19:30-tól Szakál Tamás, Darvas Kristóf és Soós Márton triókoncertjére kerül sor. A trió a magyar akusztikus élőzene különböző árnyalatait képviselő három zenészből alakult. Találkozik náluk a jazz érintésével a magyar sanzon és a kuplé műfaja, valamint a múlt századi kávéházi/szórakoztató zene egy színpadon. A trió zenei irányát az akusztikus hangzásbeli közös pont szabja meg. 2020 év végére alapítottak egy nagyobb létszámú formációt, mely a Blue Canarro Group nevet kapta. Ez szándékosan magában foglalja a manouche swing hazai képviselőjének, a Canarro zenekarnak a nevét, mint egyik kiinduló pontja közös zenéléseik színterének, de stílusában (és tagjait tekintve is) a két formáció mégis eltér.

 

(Darvas Kristóf (zongora) és Szakál Tamás (hegedű) - fotó: Barcsik Géza)

Április 7-én 19:30-tól két kiváló, virtuóz kobzás, Szlama László és Bolya Mátyás duóját hallhatják az érdeklődők. A többféle zenekari formációban játszó zenészek a KobzART alapítói, mely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének pengetős zenei műhelye. Tagjainak fő hangszere a koboz, amely könnyen csábít zenei utazásra térben és időben egyaránt, de előszeretettel veszik elő a citerát is. Repertoárjuk népzenei és történeti zenei alapokon nyugszik, hangszeres kamarazenei összeállításaik fontos eleme az improvizáció. Műsoraikban így Balassi énekelt versei vagy a közel-keleti zene motívumai egyaránt felbukkannak, magával ragadó, kultúrák és évszázadok közötti barangolásra csábítva a hallgatót. 

 

Az esemény követhető a Fonó Facebook oldalán és a kezdő időponttól kezdve aznap éjfélig a Fonó honlapján, valamint a youtube-on is visszanézhető.