Schubert közelében

Folytatódik a Budapesti Vonósok és Bősze Ádám sorozata, február 26-án, 19 órától hallhatják az érdeklődők az online koncertsorozat második hangversenyét. Bősze Ádám zenetörténész ezúttal a zeneszerző hangszeres kamaraművein keresztül vezeti be a közönséget Schubert kimeríthetetlenül titokzatos világába. 

Azt, hogy kik vagyunk, nagymértékben meghatározza, hogyan gondolkodunk a halálról. A koncerten a szerző egyik utolsó vonósnégyese hangzik el Gustav Mahler kamarazenekari átiratában. A monumentális mű története, csakúgy, mint első alkalommal az Elszáradt virágoké, egy 1817-ben írt dallal kezdődik. Matthias Claudius német költő verse adta a szöveget a művészetben már a reneszánsz óta gyakran visszatérő témához. A lírai mű egy fiatal lány párbeszéde a Halállal, benne rémület, tiltakozás és megnyugvás. Ez a dal adja az 1824-es vonósnégyes második, variációs tételének zenei témáját. Schubert betegsége az előző évben végzetesen súlyosra fordult, anyagi gondok és a halál közelsége gyötörték. A négytételes vonósnégyes a balladai tömörségű dal nagyszabású drámai kifejtése – mintha a zeneszerzőnek szüksége lenne erre a majdnem 40 percre, hogy elmondhassa még mindazt, amit közölni akar a halálról.

 

A műsorban Schubert – Mahler: d-moll vonósnégyes – „A halál és a lányka” D. 810 szerepel, a koncertmester: Pilz János,a házigazda: Bősze Ádám zenetörténész. 

A sorozat harmadik részének közvetítésére március 26-án, pénteken este 19 órakor kerül sor. Ekkor a szonátairodalom egy igazán különleges gyöngyszeme, az Arpeggione-szonáta (D 821) hangzik el Krähling Dániel brácsaművész és a Budapesti Vonósok előadásában.

A Schubert közelében sorozat ingyenes online közvetítései a Budapesti Vonósok és a Papageno online felületein lesznek elérhetők.