Sikerrel zárult a 3. Orosz Zenei Fesztivál

A Zene Világnapján kezdődött és október 9-éig tartott a III. Orosz Zenei Fesztivál, amelynek programjával megemlékeztek Csajkovszkij születésének 180. évfordulójáról is. A világjárvány miatt szűkített műsorral megrendezett eseménysorozat művészeti vezetője, Szabó Marcell zongoraművész olyan ízelítőt állított össze a jövő évi (2021), a Csajkovszkij-évfordulót középpontba helyező fesztivál műsorából, művészeiből, amely bemutatta az orosz zeneszerző rendkívül színes zenei világát. 

A nyitókoncerten Csajkovszkij legismertebb dallamai csendültek fel különböző formációkban olyan művészek részvételével, mint Kállai Ernő (hegedű), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Pregun Tamás (zongora), Balogh Ádám (zongora), Mészáros Zsolt Máté (orgona) és az alapító Szabó Marcell (zongora). A fesztivál eseményei minden helyszínen a lehetséges telt házzal zajlottak, a szervezők minden várakozását felülmúlta a közönség érdeklődése, amely a járványveszély ellenére nem csappant, a nyitókoncert előtt 3 nappal már minden jegy elkelt. 

 

Kállai Ernő (hegedű) és Szabó Marcell (zongora) -  fotó: Laskovity Ervin)

A nyitókoncertre a Zeneakadémia Nagytermében került sor nagy sikerrel, új helyszínként csatlakozott a Tihanyi Bencés Apátság, amelynek atmoszférája új keretet adott a felcsendülő műveknek. Az Orosz Kulturális Központban gyerekprogramot tartottak Lukácsházi Győző vezetésével, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban az Operaház művészeinek dalestjére került sor, Vámosi Katalin, Tarnai Dávid és Benabdallah Yanis operaénekesek, valamint Bárkányi-Horváth Éva (zongora) közreműködésével. A koncert végén a könyvtár szakmai vezetői bemutatták az épület részeit, működését. A kulturális séta végén Csajkovszkij életével, műveivel kapcsolatos relikviákat tekinthetett meg a hallgatóság.

Az idei fesztiválon öt éves együttműködési megállapodás született a Tihanyi Bencés Apátság, az Országos Idegennyelvű Könyvtár és az Orosz Zenei Fesztivál rendezői között az orosz és magyar kultúra bemutatásával, terjesztésével kapcsolatos közös munkára.

Az Orosz Zenei Fesztivál két koncertjét a Zeneakadémiáról és a Tihanyi Bencés Apátságból élőben is közvetítették, így a helyszínen jelen levő nézőkön kívül további több száz ember követhette a hangversenyeket. 

A nyitókoncerten készült felvétel itt nézhető vissza: https://youtu.be/hoMqNTxP7rE

A tihanyi koncert pedig itt: https://www.youtube.com/watch?v=TdMolt9l31Q&feature=youtu.be