Tabea Zimmermann és Matti Salminen a fődíjasok

Április 1-jén a patinás lipcsei Gewandhausban adták át a világ vezető független hanglemez-szakmai díja, az International Classical Music Awards (ICMA) idei elismeréseit. Idén az életmű díjat Matti Salminen operaénekes, az év művésze díjat Tabea Zimmermann vehette át, míg Boldoczki Gábor személyében magyar díjazottnak is örülhettünk. Különdíjban részesült többek között Klaus Heymann, a Naxos kiadó alapító-tulajdonosa, aki idén ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Az év hanglemezkiadója a svéd BIS lett.                  

Az International Classical Music Awards (ICMA) a világ vezető független hanglemez-szakmai díja, amelynek odaítélésében üzleti-kereskedelmi szempontok nem játszanak szerepet. A nemzetközi zsűri elnöke Remy Franck, a luxemburgi Pizzicato szaklap főszerkesztője, míg a tizennégy tagú nemzetközi zsűriben a kelet-közép-európai régiót Retkes Attila zenetörténész, lapunk alapítója és felelős kiadója képviseli. A zsűriben részt vevő további médiumok és szervezetek: Andante (Törökország), Crescendo (Belgium), Das Orchester (Németország), Horvát Rádió és Televízió (Horvátország), MDR Kultur (Németország), Musica (Olaszország), Musik und Theater (Svájc), Opera (Nagy-Britannia), Orpheus (Oroszország), ResMusica (Franciaország), Rondo Classic (Finnország), Scherzo (Spanyolország), IMZ International Music + Media Centre (Ausztria).

                                A zsűri és a díjazottak, fotó: Gert Mothes

Kiemelkedő magyar sikernek tekinthető, hogy a legjobb kortárs felvétel díját Boldoczki Gábor Oriental Trumpet Concertos című albuma nyerte el. 2004-ben Boldoczki Gábor volt az első trombita-szólista, aki debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon Michael Haydn trombitaversenyeivel. Rendszeres fellépője olyan neves koncerttermeknek, mint például a bécsi Musikverein, a berlini Philharmonie, a párizsi Salle Gaveau és a Théâtre de Champs Élysée. A kétszeres ECHO-díjas muzsikusként 2015-ben ő mutatta be Krzysztof Penderecki első trombitaversenyét. Oriental Trumpet Concertos című albumán a Penderecki-mű mellett Fazil Say – kifejezetten Gábor részére íródott – 2010-es trombitaversenye is helyet kapott. E két versenymű között, afféle lírikus pihenőként Aram Hacsaturján rövid zongoradarabjának trombitára és zenekarra szánt verziója csendül fel (a hangszerelés Erdélyi Péter munkája), az album lezárásaként pedig Alekszander Arutyunjan napjainkban legismertebb műve, Asz-dúr trombitaversenye szolgál.

                                  Tabea Zimmermann, fotó: Remy Franck

Az év művésze díjat a világ egyik legjobb brácsása, Tabea Zimmermann nyerte el, aki kamarazenészként etalon értékű felvételek közreműködője. A művésznő Végh Sándornál mélyítette el tudását a salzburgi Mozarteumban, a nyolcvanas évek elején pedig sorban kiérdemelte több rangos európai zenei verseny - Genf, Budapest, Párizs - díját is. Utóbbi megmérettetéssel kapcsolatban érdekesség, hogy Zimmermann a mai napig az ott elnyert, Étienne Vatelot által 1980-ban készített hangszeren játszik koncertjein és turnéin szerte a nagyvilágban. Zimmermann érdeklődési köre kivételesen széles: kortárs zeneszerzők sora írt neki darabot Ligeti Györgytől Wolfgang Rihmig, de a klasszikus repertoárban is otthon érzi magát. Kamarazenei sikereit jelentős részben az Arcanto Quartet tagjaként érte el, játékát közel félszáz lemez dokumentálja, ezeken többek között Gidon Kremer, Heinz Holliger, Schiff András, Zubin Mehta és Mischa Maisky partnereként hallható.

Az életműdíjat Matti Salminen, finn operaénekesnek ítélték oda, akit a magyar közönség is jól ismerhet, hiszen a Budapesti Wagner-napok visszatérő vendégművésze közé tartozik.  „A ritmusérzékemet teljes egészében a könnyűzenének köszönhetem” – vallotta egy korábbi interjúban. A turkui munkáscsaládból származó énekes a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott basszistája. Színpadi karrierjét fiúszopránként kezdte, majd három oktávnyi mutálást követően kezdett zenét tanulni, érdekesség, hogy akkoriban tangóénekesi fizetéséből képezte tovább magát. Tanulmányait szülőhazájában, a helsinki Sibelius Akadémián végezte, majd Olaszországban és Németországban tökéletesítette tudását, a hetvenes évektől kezdve pedig a Bayreuthi Ünnepi Játékok és a Metropolitan mellett a világ leghíresebb operaszínpadainak visszavárt vendége. A Bayreuthi Ünnepi Játékokon tizenkét év alatt kilenc különböző szerepet formált meg több mint százötven előadáson. 1972-től 1980-ig a Kölni Operaház tagja volt, 1984 óta pedig a Zürichi Opera társulatát erősíti, ma már azonban csak egy-egy előadáson vállal fellépést. Kétszer is közreműködött Grammy-díjas operafelvételen: 1982-ben a Boulez-féle Ringben, 1991-ben pedig a New York-i Metropolitan James Levine vezényelte Istenek alkonya-produkciójában, Hagen szerepében.

Az összes díjazottról részletesebben a www.icma-info.com oldalon tájékozódhatnak.