Tavasz a Krúdy-negyedben

A Krúdy-negyed az „Óbudai remete” írásait, kedvenc helyeit és szokásait megidéző programokkal vár mindenkit május 13-án, az Óbudai Társaskörben, a Mókus Sörkertben, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumben, valamint az Óbudai Népzenei Iskolában.

Krúdy Gyula élete utolsó három évében a Templom utca 15-ben lakott, ekkoriban már megromlott egészségi állapota miatt le kell mondania a gasztronómiai élvezetekről, igazi remeteként élt Óbudán. Az íróra születésének 140. és halálának 85. évfordulóján izgalmas, nyárelői programmal emlékeznek a Krúdy-negyedben.

Az Óbudai Társaskörben már reggel 10 órától várják az érdeklődőket az Andor Ilona Zeneiskola növendékeinek nyáridéző koncertjével, majd Zöld Csaba színművész és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar közreműködésével rendeznek zenés, irodalmi gáblit (ahogy Krúdy a villásreggelit nevezte) a Társaskör kertjében. A gáblinak, mint köztudott, 11 óra a pontos ideje, de hogy lesz-e zónapörkölt, kisgulyás és pásli, az csak a helyszínen derül ki.

Délután az Anima Musicae Kamarazenekar ad koncert, majd a Korponay Zsófia, Blazsovszky Zsófia, Zöld Csaba és Szabó Zoltán Attila alkotta Talány Akusztik Krúdy-puzzle című zenés felolvasószínházára várják a közönséget. A napot Dresch Mihály és Csoóri Sándor duókoncertje zárja.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a „Nekem soha nem volt otthonom…” Krúdy Gyula életének budapesti színtereit bemutató időszaki kiállítást lehet megtekinteni, tárlatvezetéssel, de lesz retro miniszendvics készítő gasztrofoglalkozás és az IBUSZ fénykorát idéző útikvíz is.

A Óbudai Népzenei Iskola kertjében egész nap az iskola növendékei és tanári játszanak, lesz dunántúli és alföldi citera-, furulya, duda-, tekerőmuzsika, vonószenekari koncert Erdélyből, valamint moldvai népzene kobzon, furulyán, citerán és hegedűn előadva. Aki pedig egy kellemes ebédre és egy jó korsó sörre vágyik, Piller Balázs zongoramuzsikája mellett fogyaszthat Mókus Sörkertben.