Tavasz New Yorkban – I. rész

Az áprilisi New York legjobb arcát mutatja, 20-24 fokos kellemes tavaszi idő, rendezett, tiszta utcák, a sok turista elkényeztetve érezheti magát. A Central Park virágba borult, a belváros a tömeget jól szervezetten kezeli, az utcán senki sem lakhat, rend van. A nagy bevásárló csemegeüzletek 24 órás műszakban működnek, mi több közösségi funkciót is ellátnak azzal, hogy lehetővé teszik a bevásárolt vagy hozott élelmiszer helyszíni megmelegítését, fogyasztását kulturált, tiszta körülmények között. Használják is helybéliek és látogatók egyaránt ezeket a nagyszerű tereket. Különösen egy-egy koncert előtt vagy után megtelik a Carnegie Hall melletti csemege bolt és pihenőhely. Ezzel már-már rá is fordulunk zenei úticélunkra, amely két világhírű művész köré terveződött.

Dr. Székely György

New York egyik különleges zenei helyszíne a csak „92Y”-nak nevezett kulturális létesítmény. Támogatásokból született a Lexington sugárút és a 92. utca sarkán lévő patinás, százéves épületben lévő színházterem-komplexum, amelynek kiemelkedően jó akusztikája tökéletes helyszín szóló- és kamarazenei koncertek számára. A mecénás nevét viselő Kaufmann-terem mintegy 800 férőhelyével a londoni Wigmore Hall példáját követi. Világjáró művészek lépnek itt fel, amelyhez az igazgatóság jelentős szponzori támogatást biztosít. A 2019/20-as szezon nyitókoncertjét például Schiff András és felesége Yuuko Shiokawa adja: Mozart-szonátákat játszanak.

David Russell személyében korunk egyik vezető klasszikus gitárművészének (l. a Gramofon 2018 őszi számában készült riportot) meghívását az évad egyik kiemelt eseményének szánták. Russell egy évig készült különleges programjára, amely számára személyesen is fontos volt. A koncertet ugyanis egy elhunyt baráti házaspár emlékének ajánlotta. Dr. Sanford (Sandy) Bolton igen sokat tett az amerikai gitárkultúráért, gitároktatásért. Évtizedeken át biztosította fiatal művészek számára a tanulást az Arizonai Egyetemen. Ösztöndíjakat alapított, koncerttámogatásokat nyújtott. Hálából a gitárközösség és David Russell Sérgio Assad zeneszerzőt kérte fel, hogy születésnapjára írjon egy róla szóló kompozíciót, amelyet 2014-ben maga Russell be is mutatott, pont „Sandy” születésnapján.  Később, Bolton felesége, Phyllis elhunytával Russell arra kérte Assadot, hogy vigaszképpen alkosson egy „családi ciklust”, s legyen egy ún. „Phyllis” portré is.  A nagyvonalú támogató az ősbemutatót sajnos már nem érte meg, melyet a korábbi „Sandy-darab” előadása mellett a szerző jelenlétében David Russel itt, a Kaufmann Hallban tartotta meg. A program Assad művein kívül olyan kompozíciókat tartalmazott Bachtól a spanyol szerzőkig, amelyek a gitárosokat támogató házaspár kedvenc darabjai voltak.

Sérgio Assad

Sérgio Assad zeneszerző Braziliában, művészcsaládban született, édesapja is zeneszerző ill. zongoraművész volt. Sérgio a gitárt választotta és ezt követően öccse, majd húga is hivatásos gitárművészek lettek. Öccsével alkotott duója valamint saját szólókoncertjei igen népszerűek, lemezeik Grammy-díjat is nyertek. Egyre többet komponált, saját duójuknak, majd kamara- és versenyműveket neves művészek (Yo-Yo Ma csellóművész, Dawn Upshaw énekesnő, Los Angeles gitárkvartett) számára. David Russellel a kollegiális kapcsolat barátsággá vált, több művet írt neki, köztük a For David című-t. A darab – akárcsak a most előadott, két technikailag igen igényes ciklus – a nevek hangokká alakításával ér el sajátos hatást. David Russell ezen az estén a bevezető beszélgetésben elmondta, hogy Assad művei mindig személyesen is megérintik, hiszen korábban az ő családját, feleségét is megszemélyesítette a darabokban. Assad hozzátette, hogy a darabok írásakor figyelembe vette a gitár lehetőségeit, amelyeket igyekszik egyre tágítani. A mély húrok ugyanis általában kísérő szerepet játszanak, ám ő megfordította a játékmódot, és igen sok szóló részt írt az alsó húrokra. A közönség lelkes fogadtatása „standing ovation”-ig fokozódott a koncert végén, amelyet Russell egyik virtuóz sikerszámával: Francisco Tarrega Gran Jota variációival köszönt meg.

David Russel és Dr. Székely György

Russell művészete végigkövethető számtalan lemezfelvételén, a gitárirodalom szinte valamennyi jelentős darabját felvette, köztük Tarrega összes művét. Magyarországon pályája kezdetén járt többször az esztergomi gitárfesztiválon Jó lenne újra visszacsábítani őt…