Telt házas programokkal, igazi fesztiválhangulatban zajlott a negyedik Fesztivál Akadémia

Idén július 20. és 28. között Budapest legszebb helyszínein zajlott a negyedik Fesztivál Akadémia. Telt házas esti koncerteken, népszerű kísérőprogramokon, mesterkurzusokon, kiállításokon, matinékoncerteken és kulturális körmeneten vehettek részt az érdeklődők. A Zeneakadémia mellett a Széchenyi Fürdőben és a Parlamentben is rendeztek koncerteket, a Budai Vigadóban pedig nemzetközi korosztályos hegedűversenyt tartottak. A rendezvény hangulatát a lendület és a közvetlenség jellemezte, amelyben a fellépő művészek és a közönség mellett meghatározó szerepe volt a házigazdáknak, Kokas Katalinnak és Kelemen Barnabásnak. 

A nagy érdeklődés mellett zajlott nemzetközi kamarazenei fesztivál hét esti koncertjén felejthetetlen élményben, világszínvonalú kamarazenélésben volt része a közönségnek. A fellépők között ott volt többek között Joshua Bell, Vilde Frang, Alina Ibragimova, Ránki Dezső és Klukon Edit, Maxim Rysanov, Dejan Lazić, Kokas Dóra, José Gallardo, Dmitry Smirnov és természetesen a két művészeti vezető: Kokas Katalin és Kelemen Barnabás is. Az esti hangversenyek előtt Fazekas Gergely zenetörténész a felcsendülő művekből telt házas műismertető előadásokat tartott a rá jellemző felkészültséggel, kiváló előadói stílussal, finom humorral és közvetlenséggel.

A fesztivál egyedisége részben abban rejlik, hogy a művészeti vezetők nagy hangsúlyt helyeznek a jövő muzsikusainak nevelésére, ezért a programok között központi szerepet kaptak az előadások, a mesterkurzusok, valamint a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny, de a fesztivál különlegességének más vonásait is megtapasztalhatták azok, akik részt vettek a reggel 10-től este 10-ig zajló programokon. A nyilvános mesterkurzusokon a közönség részese lehetett az alkotás és a tudásátadás folyamatának, délutánonként matinékoncerteket hallgathattak, ahol a kurzusokat tartó művészek együtt léptek fel diákjaikkal. A mesterkurzusokra ugyanakkor nemcsak művésznövendékek, hanem civil foglalkozású hobbimuzsikusok is jelentkezhetnek, ami világszinten is nagyon ritka lehetőség. Zárónapi koncertjükre csordultig megtelt a Zeneakadémia Kupolaterme, és valódi üdvrivalgás kísérte a felkészítő mesterekkel együtt előadott produkciókat.

(Forrás: Fesztivál Akadémi Budapest facebook-oldal)

A fesztivál különlegessége az is, hogy a művészeti vezetők nagy hangsúlyt fektetnek a művészgenerációk találkozására. Fontosnak tartják, hogy lehetőséget adjanak a növendékeknek a legnagyobbakkal való közös fellépésre, a színpadon sokszor három generáció lépett fel egyszerre. Kokas Katalin elmondta, hogy ezek a művészek példát mutatnak a fiataloknak, életre szóló élmény a velük való találkozás, a mesterkurzus és a közös fellépés.

A fesztivál kiemelt eseménye volt a legendás hegedűtanár nevét viselő III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A közönség számára is nyitott versenyt óriási érdeklődés kísérte a Budai Vigadóban, és az élő online közvetítés segítségével sokan követték távolból is az eseményeket. Shlomo Mintz, a zsűri elnöke a verseny ünnepélyes díjátadóján zárszavában elmondta, hogy sikeres évet zártak a verseny történetében, ami a szervezés és a lebonyolítás mellett annak volt köszönhető, hogy nagyon felkészült növendékeket fogadhattak a versenyen. Ez a megmérettetés jó lehetőség a hegedűsöknek a fejlődésre, továbblépésre, a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny pedig méltó arra, hogy a világ rangos nemzetközi hegedűversenyeinek sorába lépjen. A díjazottak között magyar fiatalok is voltak: Kelemen Gáspár korcsoportjában a második, Kovács Sára harmadik helyen végzett. Fazekas Gergely egy kerekasztal-beszélgetés keretén belül magyar mesteréről, a versenyzésről és az élvonalbeli zenészlét titkairól kérdezte Shlomo Mintzet. A művész szerint Magyarország jelenleg nagy változásban van a klasszikus zene virágoztatása felé, s ebben fontos szerepe van a Fesztivál Akadémiának, amely „rendkívül nyitott és kreatív”, nemzetközi szinten is példás rendezvény.

Az idei fesztiválon ott volt a magyar színművészet krémje: Eperjes Károly, Kéri Kitty, Molnár Piroska, Pogány Judit, Tompos Kátya, Vecsei H. Miklós és Zoltán Áron. A Zeneakadémia Kupolatermében rendezett, ingyenesen látogatható olvasószobán, a Kulturális körmenet koncertjein és az esti hangversenyeken láthatta-hallhatta őket a közönség. A Kulturális körmenet az idei fesztivál egyik legnépszerűbb, legkülönlegesebb eseménye volt, amelynek keretében három patinás és akusztikailag is kiváló könyvtárban, – az Egyetemi Könyvtárban, az Idegennyelvű Könyvtárban és a Budapesti Műszaki Egyetem Könyvtárában, – valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében az ország legkiválóbb színészeinek exkluzív fellépésével színesített koncerten vehettek részt érdeklődők. A Parlament Vadásztermében államiságunk legfőbb jelképe, a Szent Korona tiszteletére adtak koncertet. Három nagy sikerű ősbemutatót is tartottak a Fesztivál Akadémián: Dukay Barnabás, a mindenség…, ha megérinted…., Balogh Máté TRIOverture és Tornyai Péter Előjáték határok nélkül című kompozíciója közül utóbbi kettő a fesztivál felkérésére született.

Fergeteges hangulatban töltötték az estét a Fesztivál Akadémia Széchenyi Fürdőben tartott koncertjének vendégei. A zárás után kiürült épület egyik szabadtéri medencéjét csaknem 300 vendég foglalta el, a legtöbben a vízből, néhányan pedig a partról figyelték a produkciókat. Bach III. Brandenburgi versenyét játszották a fesztivál állandó művészei Kelemen Barnabás vezetésével, majd Horti Lilla énekelt operettrészleteket Ifj. Sárközi Lajos és zenekara kíséretével. A két produkció között egy orosz cirkuszművésznő akrobatikus mutatványa nyűgözte le a fürdőző közönséget. Mindemellett élőzenés zenetörténeti előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, kiállításokkal és éjszakába nyúló, kávéházi cigányzenével kísért vacsorákkal várták a nagyérdeműt a július 20-28-ig tartó nagy sikerű programsorozaton.