Új koncertterem nyílik Óbudán

Megújult, koncertek megrendezésére is alkalmassá varázsolt próbateremben folytathatja munkáját az ország egyik leginnovatívabb klasszikus zenei társulata, a Danubia Zenekar. Következő évaduk műsora gondolatiságával és a jelenre való érzékeny reflexióival emelkedik ki a hazai koncertkínálatból.

A Hámori Máté vezette együttes eddig is több társadalmi programban mutatta meg a művészi szerepvállalás fontosságát. Harmadik évada fut sikerrel a hallássérülteknek szóló Beethoven-projekt; idén teljesedett ki a Máltai Szimfóniával közösen életre hívott Közös Hang projekt, amelyben mélyszegénységben élő gyerekekkel muzsikál együtt a zenekar; ahogy az ÉNekÚT.hu hiánypótló online oktatási platform is egyre bővül. A következő évadban a régizenétől a kortársig számos jelentős művet mutatnak be olyan kiemelkedő művészek közreműködésével, mint Gilbert Varga, Vashegyi György, Farkas Gábor, Balog József, Szinetár Dóra vagy Horvát Lili. A Zeneakadémia és a Budapest Music Center mellett zenei eseményeknek ad majd helyet a zenekar frissen megnyílt, felújított próbaterme is, amelyet zenés bejáráson mutattak be a sajtó képviselőinek.

„Muszáj hálát adni néha, és talán nehéz időkben a szokottnál is gyakrabban érdemes összeszedni, hogy mennyi mindenért tartozunk köszönettel. Mi például Önöknek azért, hogy velünk vannak, jönnek és beülnek, ha kell maszkban, de ott vannak hús-vér valójukban, és így az áramlás nem szakad meg. És hálát adunk a reményért, ami a remekművekből sugárzik felénk: ezek a zenék azt mondják, sőt, ordítják felénk, hogy – Kölcseyt meghazudtolva – igenis van remény, az ember nagyszerű és csodálatos szörnyeteg. Igen, a kettő együtt, de tudjuk A varázsfuvolából, hogy mi az, ami a szörnyetegeket is kezes báránnyá változtatja – hát igen, éppen a zene. Új évadunk a szépséget hirdeti és a reményt, a fiatalságot, a tehetség és a kitartás diadalát az unalom és a közöny felett, az összetartozás erejét hirdeti, a szolidaritást és a felelősséget, amit egymásért vállaltunk abban a pillanatban, hogy a világra jöttünk, és az embert hirdeti. Legyünk büszkék arra, amit együtt elértünk, legyünk büszkék az őseinkre, akik örökül hagyták a szépség óceánját, és legyünk büszkék az ifjakra, akik ebbe az óceánba saját (öröm)könnycseppjeiket hullajtják. És adjunk hálát mindezért, hogy zenélhetünk, együtt lehetünk, ünnepelhetjük az életet. Magáért az életért, végső soron.(Hámori Máté)

A Zeneakadémián Enrico Onofi, Gilbert Varga, Vashegyi György, Keller András és Hámori Máté vezényletével a 2022. őszi évadban négy alkalommal lép színpadra a Danubia Zenekar többek között olyan kihagyhatatlan művekkel, mint a Haydn Teremtése, vagy Beethoven VIII. szimfóniája, de műsorukon szerepelnek olyan kortárs unikumok is, mint Hans Abrahamsen balkezes zongoraversenye, a Left, Alone.

A Budapest Music Centerben háromrészes sorozatot indít a Danubia Szól a pálca – A szépség forradalma címmel, az estek címéül pedig Weöres Sándor egy-egy verssorát választották. „Önmagunk szépségét felismerni, az ember szépségére rácsodálkozni, erre van erőnk? Van időnk? Hiszen ez lenne a lényeg, a legfőbb felismerés. Erről szól ez a sorozat is” – olvasható a sorozat ismertetőjében.

A zenekar kiemelten figyel a családokra, gyerekekre is, igyekszik tágra nyitni a koncerttermek kapuját. A közkedvelt Kalandra Fül Fesztivál programja messze túlmutat a klasszikus zenén, idén májusban, a gyereknapi hétvégén várja az érdeklődőket.