Új, különleges magyar crossover lemez

A 2022 őszén megjelent szólóalbum, a Törhetetlen híd mérföldkő Mondok Yvette szoprán operaénekesnő pályáján, de a magyar crossover-lemezek között is különlegesnek számít. „E nagyívű zenei építmény legerősebb pillére az énekesnő meseszép szopránja, mely úgy száll éteri magaslatokba, hogy közben minden szó tisztán érthető. Mert e 40 perces zenei anyag nem csupán elbűvölni szeretné a hallgatóit, de elgondolkodtatni is.”

A legtöbb dal zenéjét Viczián Gábor zeneszerző jegyzi, a többi szerzeménynél, mint hangszerelő gondoskodik a lemez egységes hangzásáról, illetve, mint kiváló hangszeres zenész, a klarinét- és szaxofonszólamokról. Vida József, a Rockflow zenekar gitárosa és zeneszerzője a Királyi játék című dalt adta a korongra, ebből a szerzeményből videoklip  is készült, ahol a virtuóz hegedűszólót Oláh Vilmos jegyzi. Az albumon három duett is helyet kapott, ezekben Mondok Yvette partnere a kiváló Dolhai Attila, az Operettszínház művésze. Az Eljön az ünnep című alkotás videóklipje Fenyő László csodálatos csellószólójával a lemez előfutárjaként 2021. decemberben felkerült a közösségi csatornákra. 

A CD-n négy feldolgozás szerepel, de ezek is, a többi dalhoz hasonlóan, vadonatúj magyar szöveggel. Az album megálmodója, Gáti István költő, műfordító nem csak megírta és lefordította a szövegeket, de producerként összehangolta a művészek sokrétű munkáját. Czövek Béla hangmérnök a munkafolyamat elejétől a végéig azon dolgozott, hogy a végeredmény mind a zenészek, mind a hallgatók számára felejthetetlen zenei élmény legyen. Az albumon olyan kiváló muzsikusok is közreműködnek, mint Bujtor Balázs, Oláh Vilmos (hegedű), Fenyő László (cselló), Benyus János (kürt). A Törhetetlen híd nem csak hangzásban, de küllemében is művészi lett, ami Balázs Ildikó fotós és Bódi Kati grafikus érdeme. 

 

 

„Váratlanul ért a felkérés, amikor Gáti István megkeresett azzal az ötlettel, hogy egy önálló szólólemezt szeretne nekem készíttetni és ehhez minden adott, ha én készen állok a feladatra. Majd rövid időn belül az ötletek dallamokká váltak és Viczián Gábor zeneszerzővel megkezdtük a közös munkát. Boldog vagyok, hogy azok a művészbarátok, zenésztársak, tanítványok, akiket megkerestem, örömmel vállalták a közreműködést. A felvételek alatt kiderült az is, hogy a kiváló muzsikusok, akik világszerte elismert művészek, annak ellenére vállalták a felkérést, hogy ezelőtt nem játszottak crossover albumon. Hihetetlen élmény volt a stúdiómunka is, mert az eddigi operaénekesi pályafutásom alatt ilyenben nem sokszor volt részem és sokat tanultam ebből is. Úgy érzem, műfajában egyedi, zenei minőségében kifinomult album született!

A lemezemet lányomnak Zoénak ajánlom, aki 13 éves kora ellenére már most bontogatja zenei szárnyait és folyamatosan véleményezte és segítette munkámat. Hálás vagyok Gáti Istvánnak, a lemez producerének, hogy ez a lemez létrejött, hiszen megálmodta és valóra váltotta, hogy a fent felsorolt közreműködőkkel ez az album megszülethessen.” (Mondok Yvette)

Mondok Yvette szoprán énekművész diplomáját Szegeden szerezte. Énekmestere 2013 óta a kiváló drámai szoprán operaénekesnő, Misura Zsuzsa. Az énekesnőt a világhírű zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás fedezte fel 2014-ben, akivel számos alkalommal közös koncertet adtak, emellett számos oratórium-előadás  szólistája volt, melyet a világhírű művész vezényelt. Sok alkalommal lép fel külföldön is, énekelt nagyszerű művészek oldalán Kínában, de az Egyesült Államokban és Kanadában egyaránt sikeres János vitéz produkcióban is, mint Francia királylány. Legismertebb szerepei közé tartozik az Éj királynője, amely az operairodalom egyik legkedveltebb, de egyik legnehezebb szerepe és amit 2015 óta több rendezésben énekelt országszerte. Számos neves zenekar és fesztivál szólistája, mint például a Wrocław Baroque Orchestra, Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar, Armel Operafesztivál, CAFe Budapest, kecskeméti Kodály Fesztivál, a veszprémi Auer Fesztivál, Klassz a pARTon. Kamaramuzsikusként kiváló zongoraművészek állandó partnere, mint Simon Izabella, Prunyi Ilona és Lajkó István. A Zeneakadémián dolgozik, a Koncertközpont vezető programmenedzsere, a nemzetközi versenyek egyik oszlopos szervezője. 2019 őszétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola magánének tanára. 

Az album CD formájában megvásárolható: 
https://mgrecords.hu/

www.mondokyvette.hu

Az album megtalálható az ismert online streaming szolgáltatók oldalán.

https://open.spotify.com/album/6y1Uc4M9gweiKC6aoTovQ6?si=nRbG4bwPSRWR-RAGhoxz5g