Új lemezbolt hatalmas, sokszínű kínálattal

A legújabb, legnépszerűbb albumok és zenerajongóknak való csemegék sorakoznak egymás mellett a polcokon, a terrakotta téglák tövében. Pop-rock, jazz vagy klasszikus lemezekből, temérdek különleges kiadványból lehet - a kínálat nagysága alapján akár órákon keresztül is -  válogatni a MG Records november elején, az Üllői út és a Kinizsi utca sarkán megnyílt üzletében. Arról, hogy hány éve forgatta a fejében egy bolt megnyitását, mi mindennek ad majd otthont a hatalmas, hangulatos helyszín, hogyan tud a webbolttal együttműködni, és mik az első hetek tapasztalatai, arról a hanglemeziparban régóta dolgozó zeneszerző-szövegíró-gitáros rockzenésszel, Matyasovszki Gézával beszélgettünk.

Réfi Zsuzsanna 

- Nem mostanában éli virágkorát a lemezpiac…  Miért döntött mégis úgy, hogy az évek óta működő webshopja mellett megnyit egy üzletet is? 

- Már  öt esztendeje forgatom ezt a tervet a fejemben. Nem sokkal azt követően gondoltam rá először, hogy megszületett az MG Records zenei webáruházam. Évtizedek óta nagykereskedőként hanglemezekkel, kiadással foglalkozom, s azt tapasztaltam, hogy bár tizenöt-húsz évvel ezelőtt valóban a tizedére csökkent a hanghordozó piac, ez a csökkenés nem folytatódott tovább. Sőt, azt kell mondjam a vinyl (amit bakelitként emlegetünk) lemezeknek hála, még némi növekedés is elkezdődött. Az embereknek fontos, hogy kézzelfogható, fizikai formában is megtalálják az albumokat, de erre egyre kevesebb helyen van lehetőség. Pedig mindenki ragaszkodik azokhoz a tárgyakhoz, amelyekhez érzelmileg kötődik, és ezek közé tartoznak a lemezek. Azt tapasztaltam, hogy sok vásárlónk akad, aki letölti a különböző zenéket, de ettől még megveszi a CD-t vagy hanglemezt is, mert szereti a polcán látni. Arról nem is beszélve, hogy egyszerűbb kézzelfogható formában ajándékba adni… Kevert világban élünk, szükség van a mindkét formában elérhető albumokra. Most például a legnépszerűbbek közé tartoznak a vinyl lemezek. S az a véleményem, hogy a fizikai hordozók nem is fognak soha teljesen eltűnni. Ezért is gondoltam, hogy egy ilyen üzletnek helye van a piacon. Már csak amiatt is, mert évek óta nem nyílt új lemezbolt a fővárosban, a nagyobb hálózatok pedig csökkentik a választékot, így hiánypótló helynek látom az MG Records Lemezboltot. 

- Hogyan választ az ember megfelelő helyszínt egy lemezüzletnek? 

- Keresgéltem hónapokon keresztül, mert nagyobb boltot akartam, ahol valóban van helye a nagy választéknak. Így találtam rá a Kinizsi és Üllői út sarkán lévő helyiségre, amely a maga 200 négyzetméterével megfelelő méretű. Ráadásul belvárosi helyszín, jól megközelíthető, még némi gyalogosforgalom is akad az utcán. A helyiség előkészítése  egy évbe telt, s részt vett benne lakberendező, belső építész, hogy olyan helyszínné váljon, ahol szívesen töltenek időt a betérők. A boltíves téglafalak között pedig nemcsak lemezeket, hanem egy kávézót is találni. Sajnos most a járvány miatt még nem működik, de azt tervezzük, hogy a jövőben majd a vásárlók egy süteményre, teára, üdítőre is leülhetnek. Akadnak kényelmes fotelek, megtalálják a zenei szaklapokat, van wifi és folyton szól a zene. Hat-hétezer féle lemezünk van, úgy vélem, sokan lesznek, akik szívesen válogatnak majd közöttük. Mostanában ugyanis már nem nagyon találni ilyen hatalmas választékú üzletet. 

- Milyen arányban vannak jelen a különböző műfajok? 

- Pop-rock albumból van a legtöbb, de a jazz és a klasszikus lemezekből is kétezer címből lehet válogatni. A jövő pedig majd megmutatja, hogy mely műfaj vásárlói közül fognak minket a legtöbben keresni. Az első hetek alapján azt mondhatom, hogy szerencsére van érdeklődés, sokan látogatnak be az üzletbe, s a pop-rock mellett rengetegen keresik a komolyzenei albumokat. Jonas Kaufmann új lemezéből például naponta visznek, de jól fogynak a tíz lemezes klasszikus válogatások, vagy DVD-k is. Akadnak nálunk az újdonságok mellett igazi kuriózumok, de egy heavy metal-rajongó sem megy el üres kézzel. 

- Ön rockzenész, gitáros, aki szöveget ír, zenét szerez, s jelenleg is játszik az Asphalt Horsemen-ben. S miközben egyre több üzletben csökken jelentősen a komolyzenei kínálat, Ön mégis nagy hangsúlyt helyez arra, hogy új boltjában a klasszikus műfaj szerelmesei is bőséges választékot találjanak. 

- Bár nem ástam bele magam elég mélyen ebbe a műfajba, azonban lemezkereskedői évtizedeim alatt sokat tanultam a komolyzenei kiadványokról, láttam, milyen értékeket képviselnek, és azt is, mekkora még mindig a közönségük. A minőségi kiadványok pedig nem hiányozhatnak a kínálatunkból. A Warner Music magyarországi képviselője vagyok, de akadnak nálunk Sony- és Universal-kiadványok, és számos kisebb kiadó lemezeit is áruljuk. Tudatosan törekszünk a sokszínűségre. Az üzletben pedig már ebben a néhány hétben is bebizonyosodott: a jó választék ott fogja a látogatókat. Van, aki azért tér be, mert az üzletünk a webshop átvevő helye - ott százezres a kínálat -,  jön a megrendelt lemezért, aztán elkezd nézelődni, válogatni a kiállított CD-k között…  A pandémia nehezíti a helyzetünket, a közelgő a karácsony viszont segíti az indulásunkat, így hétköznap 11 és 19 óra között, hétvégén pedig 10 és 18 óra között várjuk az érdeklődőket az Üllői út 31-ben. 

- Úgy veszem ki a szavaiból, hogy nem csupán lemezboltot akart nyitni… 

- Hanem egy találkozóhelyet is. Van ugyanis az üzletnek egy olyan része, ahol akár összejöveteleket, különböző beszélgetéseket is lehet tartani, le lehet ültetni húsz-harminc embert. Már jelentkeztek is nálam többen, hogy szívesen szerveznének ide irodalmi eszmecseréket, dedikálásokat, festőművészek szintén megkerestek, hogy örömmel állítanák ki nálunk a zenei témájú képeiket. Ha vége lesz a járványnak, akkor jöhetnek is ezek a programok. Örülünk, ha élettel telik meg az üzlet. A szomszéd helyiséget egy kis színház vette ki, lesz egy apró, de szép színpaduk, ami akár unplugged koncerteknek is helyet adhat. Úgyis egy kis kulturális központról álmodik az ember…