Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese, a Kelemen Kvartett. Közel három éve ideiglenesen feloszlott, de múlt év decemberében két új taggal újra felállt az ikonikus vonósnégyes. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozat keretében mutatkozik be a magyar közönségnek. Két koncerten adják elő Bartók Béla egész életművét felölelő,  mind a hat vonósnégyesét. 

Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel és Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel újra összeállt a Kelemen Barnabás és Kokas Katalin által alapított, legendás Kelemen Kvartett.  A két új tag olyan művészekkel játszott együtt, mint Martha Argerich, Steven Isserlis, Schiff András, Takács-Nagy Gábor, Nicolas Altstaedt vagy Pekka Kuusisto. Tíz éve alapították meg zongorástriójukat, a Trio Gaspard-t Nicholas Rimmel zongoraművésszel. A trióval több rangos nemzetközi versenyt megnyertek és állandó vendégei Európa legrangosabb fesztiváljainak és koncerttermeinek. 

Budapesti bemutatkozó koncertjükön egyedülálló élményben lesz része közönségnek, két hangversenyen adják elő a Bartók Béla egész életművét felölelő, hat vonósnégyesét.  „A zeneirodalom csúcsaként számontartott hat vonósnégyes, mindegyike más-más korszakában született a zeneszerzőnek és mindegyik egy életművön belüli külön korszak és stílus. Minden hangja egy kincs!” – mondta el Kelemen Barnabás, akit Bartók Béla műveinek leghitelesebb hazai előadójaként tartanak számon. A koncertet a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében online közvetítik a BMC-ből, április 13-án és 16-án.

 

(fotó: Ora Hasenfratz)

A nemzetközi sajtó által az utóbbi idők „legfelvillanyozóbb vonósnégyesének” nevezett Kelemen Kvartettet 2010-ben alapította Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, Kokas Dóra csellóművésszel és Homoki Gábor hegedűművésszel. Már a kezdetekkor óriási sikereket értek el a formációval, megnyerték a világ több híres nemzetközi kamarazenei versenyét és ezzel széleskörű hazai és nemzetközi ismertségre tettek szert. Első helyezést értek el az olaszországi Paolo Borciani Kamarazenei versenyen, a Pekingi és a Melbourne-i Kamaraversenyen is. Ez utóbbi hatására 24 állomásos turnén vettek részt Ausztráliában és Új-Zélandon. A vonósnégyeshez átmeneti időre Varga Oszkár is csatlakozott, majd az utolsó három évben Kokas Dóra helyére Fenyő László lépett. A kvartett a világ leghíresebb kamarazenei koncerttermeinek és fesztiváljainak visszajáró vendége volt, szerepeltek a New York-i Carnegie Hall saját koncertsorozatában, többször felléptek a londoni Wigmore Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban és Európa legtöbb jegyzett hangversenytermében koncerteztek. A Kelemen Kvartettel bejárták Indiát, Kínát, Ausztráliát és Új-Zélandot és turnéztak Közép- és Észak-Amerikában is. Olyan művészekkel játszottak együtt, mint Joshua Bell, Andreas Ottensamer, Pekka Kuusisto, Maxim Rysanov, Nicolas Altstaedt, Frankl Péter, José Gallardo vagy Rados Ferenc.