Ütős kis beszélgetések 24. – Banai Szilárd

Rengeteg dolog történik most Banai Szilárd körül, például a zenekarával augusztus 3-án a BJC-ben játszanak, egyébként éppen turnéznak, emellett clinic-eket is tart, új hangszerei vannak. Ezek a több más témát is érintő interjú főbb aktualitásai.

Budai Krisztián

Kezdjük a legelején. Mikor, és hogyan ismerkedtél meg az ütőhangszerekkel?

Édesanyám klasszikus ütőhangszeres, a ceglédi zeneiskola ütő tanszakának alapítója. Ő volt az első tanárom.

Hol folytattad a zenei tanulmányaidat? Kik voltak a mestereid?

Tanulmányaimat a debreceni majd a budapesti Bartók konziban folytattam. Szabó István, B. Nagy Tünde, Holló Aurél növendékeként. Kisgyerekként már tudtam, hogy elsősorban dobos akarok lenni, inkább, mint timpanista, vagy dallamhangszeres klasszikus zenész. 16 éves koromtól Szendőfi Péter magánnövendéke voltam, akit abszolút mesteremnek tartok. A Zeneművészeti Egyetemen pedig olyan kiváló mestereim voltak, mint Kőszegi Imre és Nesztor Iván.

A Silhouette and Vinx-ről mit érdemes mostanában tudni? Sokat mozogtok, turnén vagytok? Mik az állomásaitok? Milyen zenét játszotok? Mikor lesz hazai koncertetek?

A zenekart 2016-ban alapítottam a számomra legkedvesebb muzsikusokból. A jelenlegi felállásban szerzőtársam Mirko (Mirko Milan Milosevits – B. K.) billentyűs zongoraművész, akivel közösen hoztunk létre egy zenei műhelyt, több mint 10 évvel ezelőtt. Banai Viktor gitározik, Závodi Attila szaxofonozik, Dráb Károly basszusgitározik az együttesben. Az egytől egyig kiváló muzsikusok mellett sikerült megnyernem egy igazi világsztárt, hogy csatlakozzon a Silhouette-hez. Ő Vinx, aki a legnagyobb nevekkel dolgozik az Egyesült Államokban, csak néhányat említve: Sting, Sheryl Crow, Cher. A zenekar 3 éve járja a világot, koncertezik. Zenei stílusát tekintve leginkább jazzes pop/soul-nak mondanám. Ebben az évben 3 hazai koncertünk van június 14-én Balatonfüreden, augusztus 2-án a Paloznaki Jazzpikniken, augusztus 3-án pedig a BJC-ben játszunk. Külföldön is számos rangos fesztiválon fogunk fellépni idén is, például: Horvátországban, Franciaországban, Lettországban, Bulgáriában.

Milyen hangszerparkot használsz jelenleg? Nemrégiben gyönyörű Ludwig dobokat kaptál...

7 éve vagyok nemzetközi Paiste endorser. Ebben az évben pedig a Ludwig cégnek lettem a hivatalos márkanagykövete. Ez hatalmas megtiszteltetés, aminek súlyát elsősorban a hangszeres muzsikusok tudják. Ezen kívül az amerikai Vic Firth dobverőkészítő cégnek is hivatalos művésze vagyok.

Van-e kedvenc ritmusod, kíséreted, vagy bármi ilyesmid, amit szeretsz játszani, és esetleg belecsempészed a zenébe? Ha nincs ilyen, miket gyakorolsz mostanában?

A zenekar ügyeinek szervezése és a tanítás mellett minimális időm jut gyakorolni. Ami természetesen nagyon hiányzik. Amikor odajutok a hangszeremhez, jórészt technikai alapgyakorlatokkal igyekszem formába hozni magam. Valamint elkezdtem elektronikát használni színpadon a Roland és a Hangszerpláza jóvoltából. Elektromos dobokkal, sampling padokkal kísérletezem egy modernebb saját hangzáson. Ez is természetesen tanulási folyamatot igényel.

Az előadói vonal után most kanyarodjunk kicsit más vizek felé. Hol tanítasz jelenleg? Milyenek a tanítványaid? Úgy tudjuk, kurzusaid is vannak, tavaly például Spanyolországban (LaRioja Drumfest) voltál. Mesélnél az oktatással kapcsolatos vonaladról, clinicjeidről?

Igen jelenleg zajlik egy clinic-turném az országban. Ahol bemutatom az általam használt márkákat, valamint megpróbálok egy mindenki számára hasznos, befogadható előadást tartani technikáról, zenéről és azokról a tapasztalatokról, amiket a pályám során gyűjtöttem.

Nagy öröm számomra a tanítás, főleg, ha lelkes és érdeklődő emberek jönnek, az pedig mindig külön jó érzés, ha a szakmából érkeznek barátok, zenésztársak.

Majdnem napi szinten tanítok mindezek mellett Cegléden, ami pedig azért különleges, mert innen indultam valamikor jó régen és jelenleg is itt élek. Ezáltal valamilyen szinten része vagyok Cegléd város életének is.

Nemzetközi szinten is kapok meghívásokat. 2 éve egy spanyol turné keretében alkalmam volt a világ egyik legnagyobb dobos fesztiválján fellépni és clinicet is tartani. Tavaly pedig Lettországban tanítottam egy hétig Birta Mikivel és kiváló magyar kollégáimmal.

És végezetül a szokásos záró kérdésünk. Mit tanácsolnál egy kezdőnek, aki ezt a hangszeres területet szeretné választani?

Talán azt, hogy ha ezt a pályát választja, akkor szinte minden másról le kell majd mondania. A versenysporthoz hasonlóan egy életvitellé kell, hogy váljon a „zenészlét” számukra. Később pedig merjenek nagyot álmodni és higgyenek benne, még akkor is, amikor lehetetlennek tűnik a cél.