Vántus István Kortárszenei Napok Szegeden

A Vántus István zeneszerző által 1971-ben A Mai Magyar Zene Hete címmel alapított, az országban első kortárszenei szemle utódaként ma Vántus István Kortárszenei Napok néven működő négynapos hangversenysorozat a mai magyar zene egyetlen ilyen méretű rendezvénye a fővároson kívül.

Az öt „nagy” koncerten 30 zeneszerző művei szólalnak meg, de a négy ifjúsági hangverseny műsorával a komponisták sora jelentősen bővül.

Dobszay-Meskó Ilona

A Zeneszerző és közönsége beszélgetés idei vendége Dobszay-Meskó Ilona, akinek ott felvételről lesznek hallhatók a művei, egy pedig az esti hangversenyen élőben is felcsendül. Természetesen több koncerten is szerepel Vántus-kompozíció, s egy est nagyobb részét szentelik Vántus egykori legközelebbi kolléga-barátja, a Vántus István Társaság tiszteletbeli elnöke, Kocsár Miklós kórus- és hangszeres műveinek. A Somogyi-könyvtár Zenei album sorozatában a 30 éve elhunyt Sugár Rezsőre emlékezik, akinek jövőre lesz születése centenáriuma. A hagyomány szerint a program életkorok tekintetében épp oly színes, mint stilárisan. Az utóbbi évek hagyománya szerint két vendég együttes is fellép: a debreceni Sonus Ütőegyüttes és az Anima Musicae Kamarazenekar, amelyek gazdag kortárs repertoárjukból adnak ízelítőt. A szegedi zenetanulók a SZTE Juhász Gyula Pedagógiai Kar Ének-zene tanszéke zenepedagógiai délelőttjén, a Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium „Hangcsoportok” matinéján, a legkisebbek pedig a Király-König Péter Zenei AMI „Törpék és óriások” délutánján adnak számot a közelmúlt és a jelen zenéjében szerzett jártasságukról. A művek túlnyomó többségét szegedi művészek szólaltatják meg, s ezek javarészt Szegeden először hangzanak el.