Virágh András Gábor sikere a Visegrádi Négyek jegyében

A Visegrádi Négyek tavalyi elhatározása nyomán szeptember 15-én a Varsói Várban hangversenyt rendeztek a négy ország egy-egy fiatal zeneszerzőjének erre az alkalomra komponált műveiből.

Az elegáns helyszín az aznap este kezdődött 60. Varsói Ősz felvezető eseménye volt. Az Orkiestra Muzyki Nowej Szymon Bywalec vezényletével a házigazdákat képviselő Jakub Szafrański Karpaty, a cseh Martin Wiesner Raindrops on Plastic Rooftops, a szlovák Jana Kmiťová Gesichtstudien és Virágh András Gábor Metamorphosis 14 játékosra című ensemble-darabját adta elő kiváló felkészültséggel.

Virágh András Gábor

A négy ország szakmai szervezetei – köztük a Magyar Zeneszerzők Egyesülete – az együttműködés folytatását tervezik, akár a varsói hangverseny körutaztatásával, akár hasonló események szervezésével a másik három V4-es országban. Addig is hallható lesz a varsói ősbemutató felvétele a Bartók Rádióban, amely elhozza majd a hazai közönségnek Virágh András Gábor kompozíciójának sikerét. E mű háromtételes felépítésével, gazdag hangszerelésével kiemelkedett az egyébként erős mezőnyből, így az előzetes tervekkel szemben a műsor zárószáma lett.