Voicingers Fesztivál a Fonóban

A Voicingers Fesztivál ötlete Lengyelországban született meg azzal a céllal, hogy betekintést nyújtson a legszínesebb és legautentikusabb, előremutató és friss zenei projektekbe. A fesztivál központi motívuma az improvizáció, amely a zenélés folyamatosan virágzó és megújuló formáinak kulcsa. A Voicingers Fesztivál népszerűsíti és támogatja a szakma fiatal képviselőit, segíti mindazokat, akik számára fontos a zene mint önkifejezési mód. A 2019. szeptemberi kurzusoknak és koncerteknek a Fonó Budai Zeneház ad otthont Budapesten.

A Fonóban három koncertestére és workshopokra kerül sor szeptember  17. és 21. között a Visegrád Fund támogatásával. Fellép a lengyel zenészek és a hazai ütős, Dés András kooprodukciója, a Karnas Formula, a francia-lengyel Manu Domergue's Pebble In The Shoe, valamint a színpadra lép a Harcsa Veronika Voicingers Special formáció is. A koncerteket jam session követi. A mesterkurzusokat vezetik: Harcsa Veronika – ének (HU), Manu Domergue – ének (FR), Grzegorz Masłowski – dob (PL), Bazsinka Ágnes – ének (HU), Grzegorz Karnas – ének (PL), Jana Bezek – zongora (SK), Dés András – ütőhangszerek (HU).

Manu Domergue

A Voicingers Fesztivál 2008 óta évente improvizáció-központú, nemzetközi jazz versenyt szervez énekes-zenészek, egyedi zenei koncepcióval rendelkező szerzők és vokalisták számára a lengyelországi Żory városában, a világszerte népszerű „International Jazz Contest for Singing Musicians” keretén belül. Fiatal zenészek képzésével foglalkozik, változatos egyéni-, és csoportos kurzusokon, interaktív előadásokon, a Voicingers Workshop eseményein.

Légzéstechnikák, improvizációs-, és ritmusgyakorlatok, relaxációs gyakorlatok, testtudat-fejlesztés, és a csapatmunka a résztvevőkből és a fesztivál előadóművészeiből, oktatóiból álló zenekarok (hangszeres és a'cappella együttesek) tagjaként is tapasztalatszerzésre adnak alkalmat.

Mindezek a készségek elsajátíthatók illetve fejleszthetők a professzionális és nem szakmabeli zenészek számára egyaránt.

Az órákat nemzetközileg ismert és elismert jazz-, és improvizatív-zenei háttérrel rendelkező énekesek és hangszeresek tartják, így a résztvevők első kézből ismerhetik meg a legváltozatosabb műfajok lényegét, alapjait.

Harcsa Veronika

A fesztivál több generációnak elérhető zenei képzésre és élményszerzésre ad lehetőséget. A gyerekeknek szervezett csoportos művészeti programokon a szülők figyelemmel kísérhetik fejlődésüket, a foglalkozások során elsajátított készségeiket. A Voicingers koncertjein a gyerekek és a szülők közösen élvezhetik a zene sokszínűségét.     

Fiatal előadóművészeknek és produkcióiknak nyit teret a Voicingers Fesztivál színpada, illetve a verseny és a JazzBus tehetségbörze égisze alatt, amelyen független lemezkiadók és egyéb fesztiválok szervezői és képviselői is jelen vannak, valamint a Voicingers On Tour rendezvényein: koncert-, és workshop-sorozatokon Lengyelországban, Szlovákiában, Ukrajnában, Franciaországban, az Egyesült Királyság területén, Grúziában, Kínában, Koreában, és már Magyarországon is.

Ezek a találkozások további előrelépés és nemzetközi szintű kapcsolatépítés lehetőségét hordozzák magukban.

A rendezvény nemzetközi együttműködések színtereként összeköttetések létrejöttének ad otthont zenészek, promóciós szakemberek, újságírók, fesztiválok, jazz koncertek és klubok közt, azzal a céllal, hogy valódi perspektívát és alkalmat nyújtson interkulturális együttműködésre, és együttgondolkodásra. Mindemellett helyi szervezeteket és közösségeket mozgat meg és hív össze a nyári művészeti tábor alatt, amely szabadfoglalkozásra és változatos önfejlesztő tevékenységekre ad alkalmat. Értékes és élvezetes kikapcsolódást nyújt a szabadtéri és fedett koncerteken, számos helyszínen  Żory közvetlen környezetében és agglomerációjában.

A fesztivál ideje alatt folyamatosan zajló közös zenélésekbe és jam session-ökbe bekapcsolódhatnak mindazok a hangszeresek és énekesek, akik részt szeretnének venni a nyitott, közös zenélésben.

Grzegorz Karnas

Az éneklés szabályait, “nyelvtanát", eszköztárát elsajátítva örömteli, könnyed és spontán kifejezési módot találva szinte végtelen lehetőségek birtokába kerülünk. A kreatív workshopok során a Voicingers aktív szakmai múlttal rendelkező oktatóinak és előadóinak módszereit és nyelvét ismerhetik meg az résztvevő énekes-zenészek.

A zenei műhelymunka és kurzus elsősorban az alkotói "boszorkánykonyha" fortélyait hivatott bemutatni és elmélyíteni. Ennek specifikus elemei könnyen megérthetők és elsajátíthatók – párbeszéd és gyakorlati feladatok segítségével – azok számára is, akiknek zenei tudása intuitív gyökerekből táplálkozik és elsősorban figyelmen, kifinomult halláson és befogadáson alapszik.

Célunk, hogy információval szolgáljunk és a jazz műfaj (szólók felépítése, forma és technika), és szabad improvizáció (egyénileg és csoportokban) alapjait gyakorlatban elsajátítsuk.

A kurzusok során a szabad önkifejezés művészetét felfedezve a ritmus és a dallamalkotás személyre szabott fejlesztésére fókuszálunk.

A Voicingers Fesztivál teljes ideje alatt lehetőség nyílik ezt a tudást a gyakorlatban, valódi zenei közegben és szituációban kipróbálni a színpadon. A jam session-ök az európai jazz jeles képviselőinek részvételével minden este szabad terepként szolgálnak a lelkes, ambiciózus és merész fiataloknak, hogy alkalmazzák és megmutassák újonnan szerzett tudásukat a közönség előtt.

A mesterkurzusokra ezen a linken lehet regisztrálni: http://voicingers.com/pl/on-tour/hungary/regisztracios

A Voicingers Hungary weboldala: http://voicingers.com/pl/on-tour/hungary