Zenész dinasztiák, zeneszerző családok

Családfák köré szerveződik az idei Fesztivál Akadémia Budapest programja, hiszen a július 16-tól 25-ig tartó sorozatban nagy zeneszerző dinasztiák tagjai, zenész famíliák, családi-tematikájú kompozíciók hangzanak fel. A két művészeti vezető, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás erre az esztendőre is izgalmas programot állított össze, a sokszínű kínálatból három koncertet emelünk ki. 

Maga a nyitóest, a július 16-i hangverseny a Zeneakadémián is különleges, a Kremer, Rysanov, Kremerata címet viselő koncertet ugyanis elsőként az ukrán származású zeneszerző, Leonyid Deszjatnyikov Levél Apához dala nyitja, amely a 10 éves Gidon Kremer levelét zenésíti meg, s Horti Lilla és Fejérvári Zoltán előadásában hangzik fel, megadva az egész fesztivál alaphangját is. Emellett Kokas Katalin és Kelemen Barnabás Pál István Szalonnával és bandájával játszik, Bartók 44 duójából válogatva és betekintést kínálva a Kárpát-medencei népzenébe. A hangverseny második felében Gidon Kremer és Andrej Pushkarev a Kremerata Balticával Astor Piazzolla műveiből ad elő egy csokorra valót. 

 

 

Szintén Piazzolla-mű  hangzik fel három nappal később a Benczúr Kertben, Joshua Bell tolmácsolásában. Az argentin tangót az európai klasszikus zenei hagyománnyal ötvöző zeneszerző Négy évszak Buenos Airesben című darabjának részlete mellett megszólal az esten autentikus tangó is az argentin José Gallardo előadásában, balkáni népzene az albán-görög származású Jonian Ilias Kadeshának és a Söndörgő együttesnek köszönhetően, magyar és cigány népzene Szalóki Ágival, s várható néhány meglepetés szám is.

Brahms, Enescu, Rachmaninov és Wagner művei hangzanak fel a fesztivált záró, július 25-i esten, a Zeneakadémia Nagytermében, s a kínálatban akadnak dalok, trió és vonósoktett is. A programösszeállításban szintén fontos szerep jutott a családfáknak, hiszen Brahms brácsadalai a zeneszerző jóbarátja, Joachim József családja számára készültek, a Siegfried-idillt pedig felesége, Cosima születésnapjára komponálta Wagner. Ez utóbbi darab a Fesztivál Akadémia Budapest művészeinek előadásában hangzik fel, Maxim Rysanov vezényletével.