Zenével, filmmel és beszélgetéssel emlékeztek Cziffra Györgyre

Negyedik alkalommal rendezték meg a Cziffra György zongoraművész emlékét idéző fesztivált. A Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongorista művészeti vezetésével létrejött eseménysorozat nyitókoncertje előtt az Előhang című előadással vette kezdetét február 17-én.

Az Óbudai Társaskörben rendezett filmvetítéssel és beszélgetéssel egybekötött koncert hatalmas érdeklődésre tartott számot, az eseményt „teltházasnak” nevezni erős eufemizmus lenne. Örömteli, hogy ilyen sokan érdeklődnek a huszadik század egyik legnagyobb hatású, magyar zongoraművészének kalandos életútjára, mert ez alkalommal valóban sok aspektusban sikerült megidézni Cziffra György alakját.

Mocsári Károly

Az est első részében a 2016-ban bemutatott, A virtuóz című dokumentumfilmet vetítették. Kékesi Attila és Havasi Miklós filmje 52 perces játékideje bár nem tűnik hosszúnak, több szempontból és érzékletesen mutatja be Cziffra György személyiségét. A néző megismerheti a zongoraművész gyerekkorát, származását és azt, hogy miként választotta a zongorát hangszeréül. A film koncertfelvételekkel, Cziffra Györggyel, családtagjaival, pályatársaival és tisztelőivel készült interjúkkal, játékfilmes elemekkel színesítve tárja elénk, hogyan jutott el a recski munkatábort is megjárt művész a szalonok világából Európa legismertebb koncertpódiumaira és vált az egyik legjelentősebb zongoraművésszé.

A filmet szünet követte, melynek során a fesztivál szervezői gasztronómiai élvezetekkel is kecsegtették a közönséget, ugyanis az Óbudai Társaskörben meg lehetett kóstolni a Szamos Cukrászda által megálmodott és elkészített Cziffra-szeletet, sőt, a Takler Pincészet Cziffra-borát is megízlelhették az érdeklődők.

Oravecz György

A második részben két olyan zongoraművész lépett pódiumra, akiknek volt szerencséjük személyesen is megismerni Cziffra Györgyöt. Mocsári Károly 1986-ban a Liszt-verseny győzteseként kapott lehetőséget a Cziffra Alapítványtól, hogy Párizsban tanulhasson az akkor már jó ideje Franciaországban élő zongoraművésztől, Oravecz György ugyanebben az évben lett a Cziffra Alapítvány ösztöndíjasa. Mindkettőjük életében mérföldkő volt a nagy művésszel való találkozás, hiszen nemzetközi karrierjük ezekben az években indult el. A két kiváló zongoristával Becze Szilvia beszélgetett lámpalázról, felkészültségről, Cziffra Györgyről és megítéléséről. Az élményidézés nem egyszer izgalmas vitát generált a művészek közt, de Cziffra György virtuozitásának, művészi nagyságának elismerése segített a közös álláspont kialakításában. Így, egyetértésben ültek a zongorához, először Mocsári Károly, majd Oravecz György, zenével is megidézve Cziffra egyéniségét.  Cziffra kedvelt darabjai (Chopin-mazurkák, a cisz-moll polonéz, Liszt-rapszódiák, válogatás Bartók 15 magyar parasztdalából és az Allegro barbaro) hangzottak el, a zongoraművész emlékéhez méltón virtuóz, mégis művészi tartalommal teli előadásban.