Kritikán felül

Ismét a Zeneakadémián ad szerzői estet a Studio 5 nevű zeneszerzői társulás. A Solti Teremben 2019. március 9-én egyebek mellett a Bartók Zeneszerzőverseny Studio 5 által különdíjjal jutalmazott műve is elhangzik.

A Varga Judit, Bella Máté, Kutrik Bence, Solti Árpád és Virágh András Gábor alkotta Studio 5 zeneszerző csoport tagjait elsősorban nem valamiféle közösen vallott esztétika kapcsolja össze, hanem az a meggyőződés, hogy az új zene nem kizárólag beavatottak kicsiny csoportjának figyelmére számíthat. Az elmúlt időszak nagy visszhangot keltő hangversenyei, mint amilyenek a Szent István-bazilikában vagy a Zeneakadémia Solti Termében megrendezett koncertek voltak, igazolták e meggyőződést. Az Itt és most bérlet hangversenyein felhangzó művek többsége – mind a szélesebb közönség, mind a szakkritika, mind pedig a kompozíciók megszólaltatására vállalkozó előadóművészek körében – a legkülönbözőbb fórumokon, számos alkalommal sikert aratott már. Kutrik Bence Rituale című darabját például az International Rostrum of Composers szemlén, 2018-ban, az európai rádiók számára lejátszásra ajánlott legjobb művek közé választották.

A soron következő zeneakadémiai estjük műsorán Kutrik Bence díjazott művén kívül elhangzanak még a csoport többi tagjának kompozíciói (Bella Máté: Visions, Virág András Gábor: Tetra, Solti Árpád: Amit szívedbe rejtesz, Varga Judit: Escapex2), valamint Alberto Alessio Bembe című alkotása, mely a 2018-as Bartók Zeneszerzőversenyen a Studio 5 különdíját érdemelte ki. A műveket többek közt olyan fiatal művészek adják elő, mint Kovács Gergely, Szűcs Péter, Seleljo Erzsébet és Seleljo Irén, valamint Razvaljajeva Anasztázia.