Mozart-nap otthon, a Concerto Budapesttel

A 2018-as Mozart-nap hangversenyét nézheti újra a közönség 2020. április 24-én, pénteken 19.30-kor a Concerto Budapest hivatalos Facebook oldalán, valamint a Zeneakadémia honlapján és Facebook oldalán.

Április 24-én, pénteken két Mozart-versenymű lesz az online közvetítés műsorán: az első, C-dúr concerto szólistái Kaczander Orsolya, a Concerto Budapest fuvolistája és Vigh Andrea hárfaművész lesznek, míg a kétzongorás Esz-dúr darabban Várjon Dénes és Simon Izabella zongorista házaspár lesz a Keller András vezette zenekar partnere. 

 

 

A hárfára és fuvolára írt versenymű létrejötte Mozart Grimm bárónál tett párizsi látogatásának köszönhető. A zeneszerző levelében elragadtatással emlékezett meg arról, milyen hasonlíthatatlanul szépen fuvolázott a herceg, leánya pedig nagyszerűen hárfázott. A történethez mindamellett hozzátartozik az is, hogy a herceg átvette ugyan a versenyművet, de sosem fizette ki. Ettől függetlenül a C-dúr fuvola-hárfaverseny a könnyed és elegáns társasági muzsika egyik remekmívű példája. A kétzongorás Esz-dúr concertót Mozart avatott muzsikusok számára írta. Tervei közt szerepelt, hogy nővérével mutatja majd be. A záró rondó vidám dallama egy széles körben ismert német népdal volt, amelyet korábban maga Mozart, Haydn és Beethoven is feldolgozott.

Az esti programként sem utolsó koncertközvetítések sora ezzel nem zárul – kövessék figyelemmel a Concerto Budapest honlapját és Facebook oldalát, ahol tudósítanak majd a folytatásról!
https://www.concertobudapest.hu/