A CESQ zeneszerzőversenyének győztesei

Kihirdették a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyének eredményét, amelyre 22 országból 53 pályamű érkezett, s az egyik különdíjat Balogh Máté nyerte. 

A CESQ Nemzetközi Zeneszerzőversenye 2018-ban azzal a céllal jött létre, hogy reflektorfénybe állítsa a mai zenét és az élő zeneszerzőket, és ilyen módon támogassa a vonósnégyes repertoárjának szélesítését.

Az első verseny nagy sikere után idén januárban is meghirdette a kvartett nemzetközi zeneszerzőversenyét.  53 pályamű érkezett 22 különböző országból (Argentína, Ausztrália, Ausztria, Brazília, Dél-Korea, Finnország, Franciaország, Görögország, India, Izrael, Japán, Kanada, Kína, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Taiwan, UK, USA).

 

(Central European String Quartet)

 

Az elbírálás anonim volt, a zsűri az elbíráláskor nem látta a szerzők neveit.  A zsűriben részt vettek a CESQ tagjai (Miranda Liu, Soós Máté - hegedű; Máté Győző - brácsa; Szabó Judit - cselló) és a döntőben Tihanyi László Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző.

A pénzdíjak mellett az 1. díjas pályamű legalább három alkalommal hangzik majd el klasszikus művek mellett a CESQ előadásában 2020-ban vagy 2021-ben.

Eredmény:

I. díj:

Andrea Vanzo: Wires (2020) - (Olaszország)

II. díj:

Federico Riva: Intersections (2020) - Olaszország

III. díj:

Guilherme Araujo de Almeida: Prece ao Brasil I - Três Haikais; II - Beleza na Tristeza (2020) - Brazília

Különdíjak:

Részvétel az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző mesterkurzusán 2020 / 2021-ben:

Giorgio Francesco Dalla Villa: Quartetto Nr. 1. Notte a San Domenico (2019) - Olaszország

"Support Excellence Díj" a Suppport Excellence Association felajánlásával:

Balogh Máté: Recitativo prosecco (2020) - Magyarország

"Leginnovatívabb":

June Young Kim: A sigh into thin air (2020) - Dél-Korea

Kottacsomag az Editio Music Budapest Zeneműkiadótól:

John Senter: String Quartet (2018) - UK

 

A Central European String Quartet ősszel többek között a Zeneakadémián is hallható lesz, november 27-re egy Dvorak-esttel készülnek: https://zeneakademia.hu/mindenprogram/2020-11-27-central-european-string-quartet-9457