ha Gramofon - klasszikus és jazz zene

A csend hangja

A művészetekben (is) lezajlott globalizáció eredményei között nemcsak azt értékelhetjük, hogy a jazz műfaj az egész világon tért nyert, de még a legsikeresebb lemezkiadók sem feltétlenül amerikaiak többé. Nem véletlen, hogy a német ECM márka gyakran nyeri el az első helyezést a Down Beat magazin listáján. De létezik még egy müncheni illetőségű „label” is, az ACT, amelyik a legkülönlegesebb formációk és zenei irányzatok kiadásában jeleskedik. Ők jelentették meg két francia művész: Serena Fisseau énekesnő és a harmonikás Vincent Peirani So Quiet c. lemezét.

Márton Attila

Az Egyesült Királyság legkelendőbb jazzfolyóiratában, a Jazzwise-ban az ACT hirdetése így nevezi meg önmagát: „The discovery label since 1992”. És valóban több mint negyedszázada az ACT felfedezettjei között tarthatjuk számon az európai zene olyan ikonikus figuráit, mint az Esbjörn Svensson Trio, Lars Danielsson, Stefano Bollani, Nils Langren és legnagyobb örömünkre Bolla Gábor.

Ennek a lemeznek a kiadása már csak azért is remek ötlet volt, mert ebben a zajos világban egy a csendet dicsérő lemezt birtokolni, és olykor meghallgatni, igazi szívet-lelket gyönyörködtető, a stresszt elűző foglalatoskodás. Már a lemezborítón olvasható francia és angol kísérőszöveg szerint is a két művész arra invitál minket, hogy lassítsunk kicsit, tegyük félre a negatív külső hatásokat, élvezzük a komfort pihentető pillanatait. Bár ők művészek, de éppen úgy, mint bárki más, tapasztalják a mindennapi élet agresszivitását, a személyes kapcsolatok hiányát, a határidők szorítását és még sorolhatnánk a modern világ kihívásait. Így elhatározták, hogy lemezre rögzítenek néhány olyan dalt, amelyet otthonuk intim szférájában szoktak megosztani gyermekeikkel, rokonaikkal és közeli barátaikkal.

Serena Fisseau olyan énekes, akit a jazz, a tradicionális népzene és az improvizáció inspirál. Éveken át énekelt altatódalokat kisgyermekeknek, nagyon szereti ennek a világnak az egyszerűségét. Sokféle egyéb tevékenységet is gyakorolt gyermekek számára, előadásokat, különleges foglalkozásokat tartott. A dalokat angol, portugál, francia és indonéz nyelven adja elő a lemezen. (A két utóbbi anyanyelvének minősül.) A Bengawan és a Bintang Kecil indonéz nyelvű népdalok a déltengerek egzotikus világát idézik, de még Gainsbourg La Javanaise c. dala is erre a távoli világra utal (francia nyelven). A La Bourdique különlegessége, hogy testének ütögetésével kelt perkusszív hatást, valamint kettejük énekének többszörös felvétele is színezi a mindössze két és fél perces felvételt.  

Vincent Peirani eklektikus jazz muzsikus, aki lebontja a zenei akadályokat és bátran mozog a rock and rolltól a barokk zenéig. Sok mindent elárul ízléséről, mivel a világkörüli zenei utazásban éppúgy helyet kap az Over the Rainbow az Ózból és Louis Armstrong világsikere, a What a Wonderful World, mint a Beatles-sláger az And I Love Her vagy a francia dal a La Tendresse, amely annak idején Bourvil nevéhez fűződött. De Antonio Carlos Jobim és Caetano Veloso Brazíliája is képviselteti magát (a Luiza, illetve az Alguem Cantando c. számokkal) és Burt Bacharach Close to You c. dala sem hiányozhat. A sokoldalú művész a dalok karakterének igénye szerint több instrumentumot is használ. Főhangszere a harmonika (accordeon), de játszik accordinán is (egy harmonikahangot kiadó gombos melodikán, ami fúvókán át működtethető), music boxon (zenedoboz), és Wurlitzeren, sőt mint már említettük, énekel is. Hogy a „plastic bags”, mit takarhat, azt nem sikerült megfejtenem, mert mi csak a bevásárlásnál használunk „nájlon zsacskót”, a zenei anyagnak a legnagyobb figyelemmel történt meghallgatása sem adott ötletet, hogy miről is van szó.  

Összefoglalva: rendkívül hangulatos muzsika, figyelemreméltó melódiák a legváltozatosabb kultúrákból. Mindenkinek megnyerheti tetszését ez a finom, megnyugtató, kellemes zene, amely háttérként is jó szolgálatot tesz.

Cím: So Quiet – Serena Fisseau & Vincent Peirani
Kiadó: ACT Music+Vision GmbH+Co. KG
Katalógusszám: 9884-2