A Cziffra-emlékév első közönség előtti koncertje

A Cziffra Fesztivál és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közös koncertjénének szólistája Szabó Marcell Junior Prima Díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa, karmestere a Kossuth-díjas Medveczky Ádám. A hangverseny a szintén Kossuth-díjas Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével megvalósuló Cziffra György-emlékév keretében kerül színre a Szegedi Nemzeti Színházban, május 11-én, kedden este. Az emlékév koncertjeinek sorában ez lesz az első esemény, amelyre már közönséget is beengedhetnek a szervezők a szabályok szerint.

„Külön érzelmi töltete a koncertnek, hogy annyi idő után ez lesz az első közönség előtti fellépésem, az pedig  különleges jelentőséggel bír számomra, hogy ezt a gyerekkorom óta bakancslistás művet pont a Cziffra-emlékévben játszhatom. A zongoraverseny a koncerttermekben az egyik legtöbbet játszott romantikus versenymű. A virtuóz futamok, fülbemászó dallamok, az érzelemdús, oroszos mély romantika tökéletes alkalmat nyújtanak, hogy újra élőben élvezhessük a zenét. Elvégre Rachmaninov is a depresszió utáni kilábalás után írta ezt a művet, így szeretettel ajánlom meghallgatásra ez után a nehéz időszak után mindenkinek.” (Szabó Marcell)

(Szabó Marcell - fotó: Csibi Szilvia)

Az est szólistája 2019-ben nyerte el a Cziffra Fesztivál Tehetség-díját, amelyet a Cziffra Életműdíj mellett Balázs János zongoraművész kezdeményezése nyomán, hagyományteremtő szándékkal alapítottak 2017-ben. Az elismerések célja a pályájuk elején álló tehetségek támogatása, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítmények megbecsülése mind erkölcsileg, mind pedig anyagi hozzájárulással. A zsűriben hazánk elismert művészeit, tudósait és intézményvezetőit tisztelhetjük. Az emlékévben kiemelt cél az is, hogy fellépési lehetőséget kapjanak a díjazottak, fiatal művészek.

„Boldog vagyok, hogy a nagy előkészülettel és munkával létrehozott Cziffra György-emlékév a kiváló online koncertek után végre közönséget is tud fogadni. Szabó Marcell és Medveczky Ádám koncertje a Szegedi Szimfonikus Zenekarral számomra különleges jelentőséggel bír nemcsak azért, mert Cziffra és én is erősen kötődöm a zongoraversenyhez, hanem azért is, mert örülök, hogy a művet egy Tehetség-díjas művészünk, az orosz zene elhivatott tolmácsolója fogja megszólaltatni egy legendás karmester segítségével.” (Balázs János zongoraművész)

A hangverseny műsorában Rachmaninov: 2. (c-moll) zongoraversenye és Csajkovszkij: 6. (h-moll, „Patetikus”) szimfóniája szerepel. 

A koncertre jegyek válthatók a Filharmónia szegedi jegyirodájában (Klauzál tér 7.), a jegymester.hu internetes oldalon és a koncert előtt a helyszínen. Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulója alkalmából az idei évet Magyarország Kormánya Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az Emlékév a Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium a támogatása alapján valósul meg. További támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma.