A disszonancia gyönyörűsége – Andreas Staier Az év művésze

Andreas Staier csembaló- és zongoraművész kapta az International Classical Music Awards (ICMA) Év művésze (Artist of the Year) díját. Április 12-én Varsóban, az ICMA idei díjkiosztó gálakoncertjén Staier kisebb zenetudományi előadást rögtönzött a Diabelli-variációkról, majd Diabelli ismert keringőjét és Schubert egyik variációját játszotta.

Albert Mária / Gramofon.hu

Haydn szimfóniákat vezényelt és Haydn szonátákat játszott fortepianón 2013 augusztusában Fertőd-Eszterházán korunk egyik legjelentősebb muzsikusa, Andreas Staier. Kutató szellemét így a magyar közönség is megismerhette. A híres egyetemi városban, Göttingenben született az 59. évében járó művész.  Zongora és csembaló tanulmányait Hannoverben és Amszterdamban végezte, zongora szakon Kurt Bauer és Erika Haase, csembalózásban pedig Rovátkay Lajos volt a mestere. A hannoveri régizenei stúdió is hozzájárult, hogy zenei érdeklődése a historikus előadás felé forduljon, húszas évei végén a Musica Antiqua Köln csembaló szólistája lett. Három esztendeig, 1986-ig kötődött az szorosabban együtteshez. Ezután szólókarrierje kiteljesedésével párhuzamosan a klasszikus, korai romantikus zeneszerzők munkásságának tanulmányozásával foglalkozott.

Különleges, kreatív projekteket talált ki, például A disszonancia gyönyörűsége, vagy Hamburg 1734 címmel.  Új szemlélettel közelített Haydn és Schumann műveihez, ugyanakkor kiszélesítette a fortepiano és csembaló repertoárt, műsorára tűzte Carl Philipp Emanuel Bach,  Hummel, Mattheson, Böhm, Field, Telemann, Clementi és Dussek műveit. Tanulmányozta a csembalóépítés és –építők történetét, vizsgálta milyen hangulatú alkotások milyen műhelyből származó instrumentumokon szólaltathatók meg leghitelesebben. Csaknem egy évtizeden át tanított Bázelben, a Schola Cantorum Basiliensisben. Emellett híres pályatársaival Anne Sofie von Otterrel, Pedro Memelsdorff-al, Alexej Lubimovval, Christine Schornsheimmel, Daniel Sepec-kel kamarazenei partnerként rendszeresen pódiumra lépett. Rangos zenekarok hívják meg szólistájuknak: a Concerto Köln, a Freiburgi Barockorchester, az Akademie für Alte Musik Berlin, az Orchestre des Champs-Elysées Paris. A nemzetközi fesztiválok a kitüntetett vendégek között tartják számon, köztük a La Roque d'Anthéron-i, illetve a Montreux-i Fesztivál, a grazi Styriarte, a schwarzenbergi Schubertiade, a Schleswig-Holstein Fesztivál, a lipcsei Bach-Fest, a Kissinger Sommer.

A projektek, együttműködések a CD-ken is tükröződnek, díjat nyertek el például a Christoph Prégardien-el készül Schubert dalfelvételek. A ma már elsősorban a vezénylésre koncentráló francia tenort Staier mellett felváltotta George Nigl német bariton, akivel a párizsi Cité de Musique-ben adják elő februárban A téli utazást, egy olyan koncert keretében amelyen az Ensemble Intercontemporain és új vezetője, Matthias Pintscher a témát kortárs zenés színházi összeállításban dolgozza fel. Andrea Staier saját dramatikus projektjei közül emlékezetes Brahms dalciklusának, A szép Maglonénak az előadása, Ludwig Tieck szövegeinek és a varázslatos királylány középkori legendájának életre keltéséhez a két világhírű színésznőt, Senta Bergert és Vanessa Redgrave-et hívta meg.