A mentor – Bach-évforduló Pécsett

A Pannon Filharmonikusok is csatlakozik a világszintű ünnepléssorozathoz Johann Sebastian Bach születésének 333. évfordulója alkalmából.

Bach születésének 333. évfordulóját márciusban ünneplik világszerte. A Pannon Filharmonikusok március 8-i hangversenye a második állomása annak a novemberben megkezdett koncertsorozatnak, mely Kocsis Zoltánnak élete és munkássága előtt tiszteleg, így válogatva a legendás művész által kiemelten fontosnak tartott és szeretett alkotóktól. Az est karmestere Vajda Gergely.

Vajda Gergely

A koncert címe Kurtág György és Kocsis Zoltán mester-tanítvány viszonyára utal, mely egészen Kocsis Zeneakadémián folytatott tanulmányáig nyúlik vissza, ahol Kurtág igazi mentorként járult hozzá az ifjú Kocsis szakmai fejlődéséhez. Ez a kapcsolat azonban nem szakadt meg az egyetem végeztével sem, kölcsönösen mély tisztelettel adóztak egymás kivételes tehetsége előtt. Ennek egyik jeles példája, hogy Kocsis Zoltán 2016-ban még aktívan közreműködött a Kurtág György 90. születésnapjára szervezett ünnepi koncertsorozatban, valamint erről a tiszteletről tanúskodnak Kurtág György búcsúbeszédének szavai is:

„Egy hozzád fogható formátumú zongoraművész általában először a saját karrierjét építi. Te, mint egy jó államférfi, kiemelted és megvalósítottad a legfontosabb tennivalókat az egész magyar zenei életben és kultúrában.”

A fentiek alapján tehát nem véletlen, hogy a március 8-i hangversenyt Kurtág Stele című műve nyitja. Ezt követően Palojtay János közreműködésével Pécsett, a Kodály Központban először lesz hallható a Pannon Filharmonikusok előadásában Bach billentyűversenye csembaló helyett zongorán. Végül Rahmanyinov utolsó kompozíciója, a háromtételes Szimfonikus táncok zárja az estet.

A közönség ismét Vajda Gergelyt köszönti a karmesteri pulpituson, aki legutóbb januárban, saját művének magyarországi bemutatóján vezényelte a Pannon Filharmonikusokat.

Az Ablak a világra koncertsorozat harmadik és egyben utolsó koncertje A barát címmel április 12-én lesz a Kodály Központban, ahol Ránki Dezső, Kocsis jó barátja játssza majd Bartók II. zongoraversenyét.