A Rádió együtteseinek koncertjei a Zene Világnapján

Október 1-jén, a Zene Világnapján tartja a Bartók Rádió a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek napját. A 15 órai hírek után kezdődő műsorfolyamban a Magyar Rádió Gyermekkórusát és Énekkarát is hallhatják, a Szimfonikus Zenekar hangversenyét pedig élőben közvetíti a Bartók Rádió.

A Magyar Rádió Gyermekkórusának évadnyitó hangversenyét 16.15-től hallhatják a Bartók Rádióban. A Zeneakadémia Nagytermében elhangzott koncerten a Nagykórus és a Palánták is felléptek, előbbi Dinyés Soma, utóbbi Vargáné Körber Katalin vezényletével. 18.10-től hallható az Énekkar előadása. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának aulájában fellépő kórust Pad Zoltán vezényelte, elhangzott, többek között, a Székely keserves, a Mátrai képek vagy az Esti dal Kodály Zoltán népdalfeldolgozásaiból, illetve tót és magyar népdalok Bartók Béla gyűjteményéből.

 

 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenyét élőben közvetíti a Bartók Rádió. 19.35-kor kapcsolják az Olasz Intézetet, ahol a magyar zenetörténet legnagyobb személyiségeinek műveiből hangzanak el emblematikus művek. A Galántai táncok verbunkos dallamokat idéző melódiákat, Bartók 3. zongoraversenye a természet illúzióját, a Magyar képek a Kárpát-medence vidéki tájképét, a Les Préludes című szimfonikus költemény pedig szüntelen zenei emelkedést és mennyei apoteózist tár a hallgató elé. E zenei művek lényeges karakterjegyeket mutatnak meg a három komponista – Kodály Zoltán, Bartók Béla és Liszt Ferenc – stílusából, gondolkodásmódjából, személyiségéből, és talán az sem lehet véletlen, hogy az utókor e darabokat önmagukon messze túlmutató, szimbolikus jelentésekkel is felruházta, ráadásul ezekről a művekről a világ minden szegletében tudják, hogy magyar talajból sarjadtak. A zenekart Vásáry Tamás vezényli, a hangverseny szólistája Balog József zongoraművész.

A 22 óráig tartó műsorfolyamban változatos műsorú és előadó-apparátusú hangversenyeket, interjúkat és egy portréműsort is hallhatnak a Bartók Rádióban. A 19 órakor kezdődő Arckép című műsorban Bolla Milán Nyári László hegedűművésszel beszélget, aki a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában a II. hegedűszólam vezetője.