A Ring két órába sűrítve – magyar főszereplővel

Itthon A szerelmi bájital, A varázsfuvola tenor főszerepét anyanyelvén énekli Pataky P. Dániel. A németországi Bielefeldben a Cosi fan tutte Ferrandóját olaszul, illetve márciustól a Ringetje (Gyűrűcske) című produkcióban Siegmundot és Siegfriedet németül – egy estén.

Albert Mária / Gramofon.hu

Wagner monumentális, 16 órányi, négyestés zenedráma sorozatának, A nibelungok gyűrűjének hatalmas zenekarát Jonathan Dove neves brit zeneszerző redukálta kamarazenekarra, mintegy másfél tucat zenészre. Ezt a Ring-változatot először játsszák Németországban, az észak-rajna-vesztfáliai színházban március 15-től, a darabot eredetileg az amszterdami Het Muziektheaterben mutatták be. „Egy busznyi gyerek kezdi az előadást, iskolai kirándulás közben eltévednek az erdőben. A fák közt kóborolva lépnek át Wagner mesevilágába.  A kísérő tanárok magyarázzák el a szöveg különös kifejezéseit, kik a walkürök, miért éneklik csodás paripájukon lovagolva: Hojothó, hojothó! Miért oly harcias Wotan legkedvesebb leánya Brünnhilde, hogy került az egész világ fölötti hatalmat jelképező gyűrű a Rajna sellőitől a sárkányhoz” – mondta el a Gramofonnak Pataky P. Dániel.  Hozzátette: a 2 órába sűrített változat átfogja a teljes cselekményt, ő Siegmundot és Siegfriedet is megszemélyesíti, partnere Sarah Kuffner pedig Sieglindét és Brünnhildét kelti életre. „A legjelentősebb áriák mind elhangzanak. Elég sok énekelnivaló vár, de örülök, mert így ’belekóstolhatok” a Wagner-szerepkörbe. Lotte de Beer rendezi az előadást, vele tavaly az Anyegin bemutatóra készülve már találkoztam. Határozott, jól felépített koncepcióval fogott munkához akkor is, jó vele dolgozni. Véleménye szerint nemcsak a gyerekek, hanem a Wagner-irodalomban járatlan felnőttek is találnak örömöt, sőt humort is a produkcióban, kiderül: a Ring a 19. század fantasyja.”  Pataky P. Dániel már tanulja a következő bielefeldi szerepét is, májusban a férfi kórust énekli Britten Lukrécia meggyalázása című operájában.

Jonathan Dove 1990-ben alakította először 18 tagú kamarazenekarra a City Birmingham Touring Opera számára a Wagner-tetralógia óriási zenekari apparátusát. A Ring egy estés, 4 órára szűkített verzióját a 2013-as Wagner bicentenáriumra Katharina Wagner készítette el a Buenos Aires-i Teatro Colónnak, az előadást azonban anyagi-technikai viták miatt más rendezte. A salzburgi Marionette Theater 2012-ben mutatott be egy 2 óra 10 perc hosszúságú Ring-változatot, amellyel idén is turnézik Európában és az Egyesült Államokban.