A Tannhäuser premierje Berlinben

A berlini Staatsoperben a húsvéti időszak újdonsága Wagner zenedrámája, a Tannhäuser premierje. A produkciót szerdán (április 16-án) este azok az előnyös helyzetben lévő magyar nézők is láthatták, akik a Mezzo csatornát foghatják. Daniel Barenboim vezényletével szólalt meg a mű, az előadás rendezője a híres koreográfus, Sacha Waltz. A karmester és a táncos először dolgozott együtt.

Albert Mária / Gramofon.hu

A Gramofon korábban már méltatta azt a DVD felvételt, amelyen Purcell Dido és Aeneas című művének Waltz készítette izgalmas változata látható. A premier sajtóvisszhangja igen pozitív, Barenboim és a Staatskapelle előadásában pontos drámai értelmezést kapott az opera – írják a német lapok. Megjegyzik: első osztályú szólisták léptek színre az ideiglenes játszóhelyen, a Schiller Theaterben: Peter Seiffert, René Pape, Peter Mattei és Ann Petersen és Marina Prudenszkaja énekelte a főszerepeket. A dogmatikus Wagner-rajongók természetesen most is pfújoltak: elsősorban Sacha Waltz pucérnak látszó táncosai, az erotikus koreográfia miatt, de azt el kellett ismerniük, hogy a zenekar összetéveszthetetlenül érzékeny, differenciált hangzása tökéletes élményt adott. Világszínvonalú, álomszerű, valóban ünnepi volt az idei Festtage bemutatója – véli a Frankfurter Allgemeine Zeitung recenzense, a Tagesspiegel beszámolója szerint teljes győzelmet arattak a produkció alkotói, akik kölcsönösen leborultak egymás előtt.

Barenboim csúcsformájáról számol be a Berliner Zeitung. A méltatás kitér rá, hogy a karmester megértette, a Tannhäuser lírai zenemű, így a zenekar és az énekesek, különösen a címszerepben csodálatosnak nevezett Peter Seiffert olvadékony hangon szól, Vénusz dicséretét pedig magával ragadó eleganciával zengi. Peter Mattei ugyancsak daléneklés felől közelítette meg Wolfram von Eschenbach szólamát, René Pape Hermann őrgróf figuráját hatalmas és nemes férfiúként formálta meg. Elismeri a cikkíró Marina Prudenszkaja erotikus kisugárzását Vénusz alakjában, Ann Petersent Erzsébet szerepében azonban kissé súlytalannak érzi.

A berlini Festtage (április 11-20.) a Bécsi Filharmonikusok Mozart-estjével kezdődött; Barenboim vezényletével a 39-es Esz-dúr, a nagy g-moll és a Jupiter szimfóniát szólaltatták meg. Műsoron van a Simon Boccanegra is, a címszerepben Plácido Domingóval.  Már meghirdették a 2015-ös programot is: a Parsifalt az orosz Dmitrij Csernyakov állítja színpadra.