A titokzatos Fauré

Ez a felvétel lehetőséget kínál arra, hogy a zenekedvelők nemzetközi tábora közelebbi ismeretségbe kerüljön Fauré muzsikájával, amely a szerző életében – és azóta is – leginkább csak a hazájában talált kedvező fogadtatásra. Fauré neve hallatán többnyire csak néhány - már-már örökzöld népszerűségű – rövid darabját szokás hangzó élményekből felidézni, márpedig a komponista életművében szép számmal szerepelnek zenekari művek is.

Fittler Katalin

Idén van halálának 95. évfordulója – tekinthető valamiféle rejtett hommage-nak is ez a műsor. A nemzetközi előadógárda jóvoltából olyan műveket ismerhetünk meg, amelyek ritkán szerepelnek hangversenyek műsorán. Színpadi műveit képviseli kései háromfelvonásos operájának, a Pénélope-nak a nyitánya, hallhatunk színpadi kísérőzene-terméséből koncertverzióként átmentett értékes-szép tételeket (a Caligula című Dumas-drámából, valamint Edmond de Haracourt-nak a Shakespeare Velencei kalmárjából készített átdolgozásából, a Shylockból). Maurice Maeterlinck remekéhez, a Pelléas et Mélisande-hoz komponált kísérőzenéjéből összeállított zenekari szvitje is felcsendül, amely Mélisande dalával egészült ki, Charles Koechlin hangszerelésében (külön érdekesség, hogy angol szöveggel halljuk). Dalai közül négy szerepel a felvételen, közülük kettőnek a zenekari kísérete a szerzőtől származik (a Clair de lune-é és a Les roses d’Ispahané), a közismert-népszerű Après un rêve-é Henri Busser-től, a Soir címűé pedig Fauré egykori növendékétől, Louis Aubert-től.

A vokális tételek szövegét három nyelven (francia, angol, német) tartalmazza az ismertető, tehát maximálisan biztosított, hogy a hallgató értse, miről énekelnek. De a szöveg értése nélkül is érdemes meghallgatni a kórustételeket és dalokat, hiszen a tételek a konkrét tartalom ismerete nélkül is élvezetesek.

A korong végighallgatása során azzal a tanulsággal gazdagodunk, hogy megtudjuk, mit értettek a franciák „souplesse” alatt. Az intimitásában szalonzenéhez közelítő, ám ahhoz képest sokkal mívesebben kidolgozott zenei anyagot akár már első alkalommal magától értetődőként fogadjuk, olyan kellemes hallgatnivalóként, amelynek drámai töltése inkább csak illusztratív értékű, és a 21. századi közönség számára aligha tartogat meglepetéseket, katartikus élményforrásokat. Többnyire megnyugtatóan gyönyörködtet, harmonikus légkört árasztva. Amire viszont nagy szüksége van napjaink emberének.

Cím: The Secret Fauré – Orchestral Songs  Suites
Kiadó: Sony
Katalógusszám: 19075818582