A zongora hónapja a BMC-ben

Az osztrák jazz kiválóságai után a zongora kerül a Budapest Music Center programjának középpontjába. Novemberben tisztán klasszikus zenei hangversennyel, a jazz és a komolyzene kapcsolatát bemutató koncerttel és kortárs zenei esttel is várják a közönséget.

Az osztrák jazzszíntér képviselői gyakori vendégei a BMC-nek, de a 3x j(A)zz! idén először jön létre háromnapos minifesztiválként november 14. és 16. között az Opus Jazz Clubban. A fesztivált a Shake Stew november 14-ei koncertje nyitja. A zenekar mára meghatározó szereplője az osztrák és a nemzetközi jazzszíntérnek. The Golden Fang című debütáló lemezük szinte a semmiből robbant be az európai jazz-életbe. Zenéjük hipnotikus afrobeat és a jazz-groove-ok hihetetlen energiájú elegye, ami minden alkalommal tűzbe hozza a közönséget. A Shake Stew november elsején hozt ki harmadik, Gris Gris című stúdióalbumát a német Traumton Recordsnál. Mivel félmegoldásokkal sosem elégedtek meg, a Gris Gris ezúttal dupla album lett abból, ami a legjobb bennük: tüzes jazz és transz-szerű groove-injekciók, misztikus hangok és spirituális jazz kitörések magas oktánszámú keveréke.

Lia Pale énekesnő és mathias rüegg zongorista-hangszerelő előbb Schubert Winterreise ciklusából, majd Schumann dalaiból összeállított albumai után tizenöt Brahms-dal angol nyelvű olvasatát szánták a trilógia zárókövének, melyben a klasszikus modell és a jazz tradicionális előadásmódja egyszerre irizáló és irritáló fényben fedik át kölcsönösen egymást. Joris Roelofs, Ingrid Oberkanins és Johannes Strasser gyönyörű szólói dacára sincs szó „jazzesített” dalokról, hanem szellemes, az eredetihez közelálló, de azoktól mégis intelligens távolságot tartó hangszerelésekről. A duó a fesztivál második napján, november 15-én lép fel az Opus Jazz Clubban.

Rom Schaerer Eberle

A különleges felállású Rom Schaerer Eberle trió zenei műhelyében megszülető, hagyományosnak aligha nevezhető kompozíciókban swing, jazz, afrikai zene, blues, hip-hop formálódik összetéveszthetetlen egységgé, hogy aztán mindez a csapat fergeteges előadásain nyűgözze le a közönséget minden egyes alkalommal. Virtuóz játékuk, az a zseniális együttműködés, amit a színpadon láthatunk belőlük, még hihetetlenebbé teszi zenéjüket. November 16-án Après nous le déluge című estjükkel zárják a minifesztivált.

A Royal Academy of Music mesterképzéséről hazatérő Balog Alexandra novemberi hangversenyén a fiatal zongorista londoni diplomakoncertjének műsorát hallhatjuk. A program élénken árulkodik a művekhez fűződő tudatos, egyúttal rendkívül személyes viszonyáról, melyről ő maga így vall:

„Schubert D. 946-os zongoradarabjai régóta nagyon közel állnak a szívemhez, és arra is hosszú idő óta vágytam már, hogy Beethoven Appassionatájában elmélyüljek. Míg Schubert esz-moll zongoradarabját – semmiből jövő hangulatával, sürgetett karakterével – helytállónak találom a koncert megkezdésére, Beethoven műve, az f-moll ‘Appassionata’ szonáta, Op. 57, önmagában való teljessége révén, megragadó zárás. Boldogan találtam rá, vagy talált rám Kecskés D. Balázs Partitája, melyet a szerző ajánlott nekem. Koherensen felépített és felettébb izgalmas művet ismertem meg benne, amelyben öröm elmerülni. E nagyszerű darab Schubert és Beethoven két monumentális műve közé illesztve új lendületet, kitekintést és felocsúdást ad a koncert cselekményének, melynek során a közönség sokkal reálisabb lelkiállapotba kerülhet egy bizonyos értelemben szürreális hatás következményeképp…”

Az Egri-Pertis Zongoraduó (fotó: Raffay Zsófia)

Hogyan dzsesszelt volna Beethoven? Hogyan hatott a dzsessz a klasszikus zenére? Ezekre a kérdésekre koncentrál az Egri & Pertis Zongoraduó új, Áthallások címet viselő koncertsorozatának november 17-ei, első estje. A ciklus a klasszikus zene és a társművészetek kapcsolatát mutatja be, egy-egy – a másik műfajt reprezentáló – vendégművész közreműködésével, akik a közönséget érdeklő szakmai titkokról is mesélnek. Sor kerül egy közös produkcióra, sőt a közönség bevonására is!

 

A háromrészes sorozat nyitókoncertjének sztárvendége a Sárik Péter Trió, amely Beethoven- és Bartók-művek által ihletett jazzalbumaival hívta fel magára a figyelmet.

Szalai Éve és Tóth Endre (fotó: Raffay Zsófia)

Szalai Éva zongoraművész két részből álló, rendhagyó koncertje fiatal magyar szerzők újonnan, vagy az elmúlt években komponált, ritkán megszólaló műveit állítja párba a klasszikus repertoár darabjaival, olyan művekkel, amelyeket maguk a zeneszerzők választottak saját kompozícióik mellé valamilyen zenei vagy hangulati összefüggés alapján. Egyre gyakrabban hangoztatott szlogen, hogy hagyomány és innováció egymással kéz a kézben jár, ahogyan talán az a kijelentés sem idegen a koncertjáró közönség számára, hogy valójában minden zene kortárs zene. A november 18-ai koncerten, arról, hogy ezekkel a gondolatokkal egyetértenek-e a szóban forgó fiatal magyar zeneszerzők, továbbá, hogy milyen szempontok mentén választottak darabot saját műveik mellé, maguk a komponisták beszélnek majd, akiket Tóth Endre zenetörténész fog kérdezni a darabok elhangzása között.