Az Adriana Lecouvreur bécsi premierje

Majdnem hihetetlen: a Bécsi Állami Operaházban először mutatták be vasárnap este Francesco Cilea valós, 18. századi történelmi személyiségeket felvonultató operáját, az Adriana Lecouvreur-t. Az alkalomhoz méltó sztárszereposztás lépett színpadra vasárnap este, a címszerepet Angela Gheorgiu énekelte, Maurizióként Massimo Giordano, Bouillon hercegné alakjában pedig Jelena Zsidkova. Ők láthatók a színház újdonsága, a live streaming közvetítésben is február 22-én, szombaton - akár tableten vagy okos telefonon, 14 euróért.

Albert Mária / Gramofon.hu

A szövevényes cselekményű opera férfi főszerepét, Mauriziót, másképp: Moritz von Sachsent a bécsi publikum egyik kedvence alakítja. Massimo Giordano ssokszor aratott megérdemelt sikert a Ringen álló házban: először 10 éve Nemorinóval debütált, majd Don José, Rodolfo, Alfréd, Des Grieux, Cavaradossi  következett. A premier előtt arról beszélt, hogy elbűvölte Cilea muzsikájának sokrétűsége. „A történelmi személyiség, Moritz von Sachsen nagy stratéga, győztes csaták vezére volt. Ám a színpadon nem érdemes és nem is lehet egy az egyben ábrázolni a figurát, hiszen az opera nem csupán a politikai cselszövésekről, hanem a szenvedélyekről szól, Nem hiszem például, hogy Bouillon hercegnő csupán gonoszságból mérgezi meg Adriana ibolyacsokrát. Szerelmes nő, aki úgy érzi, elárulták.” A Pompeiben született énekes számára kihívás életre kelteni azt a tenor főszerepet, amelyet a verista zeneszerző úgy komponált, hogy a fülében Enrico Caruso hangja csengett. Caruso ezzel az 1902-ben Milánóban bemutatott operával vált abszolút szupersztárrá. „Fontos, hogy ismerjük Caruso-felvételét, hiszen sugározza a mű szellemiségét, de nem tarthatjuk irányadónak, hiszen a vokális kultúra az utóbbi 100 évben nagyon megváltozott.” 

A címszerepet éneklő Angela Gheorgiu is a Comédie Francaises ünnepelt színésznője és az operahősnő közötti különbségre mutat rá. „Szép és vonzó személyiség volt, Voltaire ódát írt a halálakor, de fogalmam sincs, hogy valójában megmérgezték-e vagy csak híresztelés ez az egész. Számomra az a nem is ez fontos, hanem, hogy Adriana milyen ember volt, miként tudom művész voltát a figurában éppúgy képviselni, mint Puccini Toscájában.” Az extra mélységű szoprán szerepre azért mondott igent, mert David McVicar rendezővel dolgozhatott, és – tette  hozzá –,  Brigitte Reiffenstuel csodálatos kosztümjeit viselheti az előadásokon. A Magyar Állami Operaház 1934-ben mutatta be az operát, a Szegedi Nemzeti Színházban 2008-ban tűzték műsorra, mint az első Armel Operaverseny és Fesztivál versenyprodukcióját.