ha Gramofon - klasszikus és jazz zene

Az interpretáció véleményformáló hatalma

Hagyományosan Bruckner szimfóniáinak említésekor elsőként az jut „mindenki” eszébe, hogy „hosszúak”. Mindenkinek, hiszen az is elhiszi, aki akár egy hangot sem hallott belőlük. Habár az utóbbi időben mintha gyakrabban szerepelnének nálunk a hangversenyek műsorán, távol vagyunk attól, hogy általánosan ismertnek tekintsük őket. 

Fittler Katalin

A hangfelvételek sem sokat tudnak módosítani a bevett vélekedésen – hiszen a meghallgatáshoz eleve érdeklődésre van szükség, olyan intenzívre, amely nem hagyja magát visszarettenteni a hiedelmektől. 

Mindazonáltal, korántsem vehető egy kalap alá Bruckner szimfonikus termésének a visszhangja – a játszottabbak (a népszerűbbek) leárnyékolják a többit. A VI. szimfóniával nehezen barátkozott meg egykori hallgatósága, annak ellenére, hogy terjedelmét tekintve bruckneri mértékkel a rövidebbek közé tartozik. Az utókor számára esetleg elgondolkodtató lehet, hogy egyszersmind azok közé a szimfóniák közé tartozik, amelyeken a későbbiek során keveset változtatott a szerző.

 

Az LSO tavaly januárban a Barbican Hallban rögzített felvétele arra készteti a hallgatót, hogy megkérdőjelezze a korábbi beidegződéseket. A csaknem egyórányi zene teljes mértékben leköti a figyelmet (nemcsak azért, mert kevéssé ismert!), és felhőtlenül gyönyörködtető. 

Sir Simon Rattle, aki 2017 óta főzeneigazgatója az LSO-nak, elkötelezettje a zenei nevelésnek. A „nem középiskolás fokon” történő megszerettetése e szimfóniának egyszerre ad élményt és kínál tanulságokat. Megint átéljük azt az időjátékot, hogy a figyelem erőterében nem észleljük tényleges múlását (a mű időtartamát), ugyanakkor rendkívül tartalmasnak érezzük, mivel megannyi impulzust ad a hallgatnivaló. A hangzáskép korántsem erőltethető bele abba a sablonba, amely szerint az orgonaművész-zeneszerző mindig hangszere hangzásában gondolkodott, s a hangszerelés számára valójában a regisztrálással egyenértékű. A gazdag repertoárral rendelkező együttes és a gazdag műfaji tájékozottságú karmester olyan hangzást hívott életre a partitúrából, amely mögött asszociációk rejlenek (néha szerzőket, máskor konkrét műveket, avagy zsánereket illetően). Folyamatokból építkeznek a tételek, nem kevés meglepetést (kontraszt-anyagot) vonultatva fel. 

Kis túlzással azt mondhatnánk, időtlenül időszerű hallgatnivaló. Korhatár nélkül. 

 

Kiadó: LSO Live

Katalógusszám:  LSO0842