Bachtól Lisztig

A Cziffra-évfordulóhoz kapcsolódó világkörüli koncertsorozata után újra Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében ad szólóestet Balázs János zongoraművész.  Október 24-én  hangversenyével folytatódik az „MVM Koncertek – A Zongora 1-ben”-sorozat.  A Kossuth-díjas zongoraművészt már jól ismeri a közönség magas szintű zongoratechnikájáról, mély zenei gondolkodásmódjáról, széles repertoárjáról és improvizációs képességéről. Különleges tehetségének köszönhetően koncertjei hosszú évek óta jelentős eseményei a hazai és nemzetközi zenei életnek. 

A művész legújabb, ImprovisArt című lemezével New Yorkban elnyerte a Music International Grand Prix első-, valamint közönségdíját is. Az albumot a művész egyedülálló módon átiratokból állította össze, ezzel is tisztelegve Cziffra György munkássága előtt. Az elmúlt hónapokban fellépett Fischer Ivánnal a Concertgebouw-ban és Eötvös Péterrel a genfi Victoria Hall-ban.

(Balázs János- fotó: Emmer László)

Itthon számos koncert mellett országszerte az MVM által életre hívott, közkedvelt MVM ZENERGIA című nagyszabású klasszikus zenei esemény kiemelt fellépője és művészeti vezetője volt, több tízezren követték a jelentős koncertet a budapesti helyszínen élőben és a vidéki nagyvárosok kiemelt pontjain online. Szintén nagyszabású, többezer fős koncerteken ünnepelték a művészt többek között Varsóban, Isztambulban, illetve több olasz városban ebben az évben. Október elején a Róma melletti pápai nyári rezidencián, a Castel Grandolfó különleges történelmi tereiben adott koncertet. 

Október 24-ei műsorán eredeti Bach, Ravel, Liszt-művek és saját, valamint Liszt- és egyéb átiratok egyaránt elhangzanak, illetve szerepel műsoron Dubrovay László Faust-parafrázisa, amely Balázs János előadásában már lemezen is megjelent a szerző zongoraműveinek összkiadásában. 

A Zongora 1-ben sorozat koncertjei egyrészesek, tehát szünet nélkül hallhatóak a művek. 

November 9-én a Müpában folytatódik az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat Alekszandr Gavriljuk hangversenyével.