Barokk ünnep a Cziffra100 programjában

A HAYDNEUM – Magyar Régizenei Központ és a Cziffra György-emlékév közös koncertje megtölti a szürke januárt szépséggel, franciás bájjal és szerelemmel. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szakértő kalauzolásával ezen az estén az érdeklődők felfedezhetnek egy méltatlanul feledésbe merült szerzőt, aki legalább annyira magyar kötődésű, mint Haydn és felfedezhetik Cziffra György életművének egy kevésbé ismert oldalát, a barokk zenéhez való kötődését. Az együttesek és Vashegyi György karmester Gregor Joseph Werner, az egyik legjelentősebb 18. századi komponista és a Cziffra György repertoárjában is fontos szerepet játszó francia barokk billentyűs zene kiemelkedő alakja, Jean-Philippe Rameau életművéből választott ki két jelentős alkotást. A zenei kalandozásra és szépségre nyitott közönséget január 26-án várják a Zeneakadémia Nagytermébe!

„Különleges alkalom ez a koncert, hiszen egyszerre két, számunkra fontos zenei területet mutathatunk meg a közönségnek: Gregor Joseph Werner (1693–1766), aki Haydn elődjeként az Esterházy-család Kappelmesitere volt, csodálatos életművet hagyott hátra, amelynek művei szinte teljes egészében felfedezésre várnak. A Der verlorne Sohn című oratóriumot ezúttal lemezen is rögzítjük, és bízunk benne, hogy ezáltal minél szélesebb kör nyerhet betekintést  ennek a felmérhetetlen jelentőségű zeneszerzőnek a világába.

Másik ’szerelem’ számunkra Rameau és más francia barokk szerzők műveinek megismertetése a nagyközönséggel. Ezúttal az 1748-ban bemutatott Les Surprises de l’Amour című Rameau-opera második felvonását, az Adonis-t hallgathatják meg fantasztikus nemzetközi szólisták közreműködésével. Nagy öröm számunkra, hogy e programon keresztül a Purcell Kórussal és az Orfeo Zenekarral mi is részesei lehetünk a Cziffra György-emlékév kiemelkedő eseménysorozatának.” (Vashegyi György)

 

 

Gregor Joseph Werner (1693–1766) a magyar zenetörténet egyik legjelentősebb komponistája, a 18. századi magyar egyházi zene kiemelkedő alakja. 1728-tól az Esterházy család udvari Kapellmeistere, mely poszton Joseph Haydn közvetlen elődje volt. Munkája főként az egyházzene területét érintette. Tizenkilenc német nyelvű oratóriumot írt, melyek egyike a koncerten elhangzó Der verlorne Sohn. Oratorikus művei közül tizenkét kéziratos partitúrát – amelyek a műfaj kiemelkedő darabjai – Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban őriznek.

Cziffra György életművének szerves részét alkotta a francia barokk billentyűs zene, így többek között Jean-Philippe Rameau kompozícióit is előszeretettel tűzte műsorra. Az egyik leghíresebb francia zeneszerzőt, zeneelméleti géniuszt hangszeres szóló- és kamarazenéi mellett elsősorban operái tették híressé. Az 1748-ban bemutatott Les Surprises de l’Amour című operájának második felvonását, az Adonis-t a korabeli források szerint önállóan is előadták az udvarban. Az opera első verziójának kottája a Bärenreiter Rameau-összkiadásának keretén belül készült el nemrég, így a mű mai, modernkori előadása hiánypótló világszerte. A szerelem és szűziesség ellentétében őrlődő szereplők életét az istenek alakítják és irányítják, végül a nézőközönség kedvére formálva a történetet.

A koncert a Cziffra György-emlékév és a HAYDNEUM – Magyar Régizenei Központ közös szervezésében valósul meg.

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az emlékév a Miniszterelnökség támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével. A Cziffra100 eseményeiről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak.